Bussemaker vraagt aandacht voor safe houses LHBT-asielzoekers

Minister van Emancipatie, Jet Bussemaker, brengt safe houses voor LHBT-asielzoekers ter inspiratie onder de aandacht van gemeenten. Dat blijkt uit een brief van de bewindsvrouw aan tweeënveertig 'regenbooggemeenten'. Bussemaker vraagt de gemeenten om safe houses in te gaan richten voor roze asielzoekers.



Het COC pleitte onlangs in een brief aan staatssecretaris Dijkhoff (Asiel) en minister Bussemaker voor safe houses voor LHBT-asielzoekers die zich onveilig voelen in de noodopvang. Dijkhoff wil daartoe geen initiatief nemen, zo bleek onlangs uit antwoord op Kamervragen van de PvdA. Bussemaker dus wel.

Zoals op vrijdag 4 december bekend werd, biedt Amsterdam op meerdere locaties aparte opvang aan LHBT-asielzoekers die daaraan behoefte hebben. Zaanstad biedt opvang en ondersteuning aan LHBT's met een verblijfsvergunning. Bussemaker noemt deze initiatieven ter inspiratie in haar brief en nodigt andere gemeenten uit om ook zulke acties te ontplooien.

Het COC luidde op 22 oktober de noodklok over de veiligheidssituatie van LHBT's in de noodopvang. De organisatie ontving binnen korte tijd klachten van veertien LHBT-asielzoekers die zich onveilig voelen in de opvang. Ze worden uitgescholden, gepest en bedreigd vanwege hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit. De meldingen komen van verschillende opvanglocaties.

(Bron: COC)

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Volleybal: Netzo & EuLeVoTo

Europees Lesbische Volleybaltoernooi in Amsterdam: de 33e editie van EuLeVoTo is dit weekend. We spreken Megan, over volleybal, het toernooi en de Amsterdamse queer vereniging Netzo.

Lees verder

Kaleidos GGZ

Geestelijke gezondheidszorg voor LHBTIQ+, Kaleidos is een veilige plek waar je zeker weet dat je jezelf kunt zijn. 'Bij ons is diversiteit de norm.' We speken medeoprichter en psycholoog Lin van der Donk.

Lees verder

Confessions & Talks

De 27e editie van Roze Filmdagen is voorbij. Wil je meer? Luister dan naar de eerste afleveringen van de Queer Movie Talks Podcast en kijk alle afleveringen van Queer Film Confessions.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden