Israelische moeder probeert crematie transdochter te voorkomen

Onlangs pleegde de 31-jarige May Peleg zelfmoord. De Israelische vrouw verbrak vier jaar geleden het contact met haar familie toen ze besloot verder door het leven te gaan als vrouw. Nu ze is overleden, wil haar familie haar crematie tegenhouden en haar laten begraven. Als man.



Volgens de familie is crematie in strijd met hun Ultra-Orthodoxe denkbeelden. Peleg streed de afgelopen jaren voor LHBT-rechten in Israel en had speciaal in haar testament laten opnemen te willen worden gecremeerd. Eran Globus van het Jerusalem Open House LGBT Community Centre: “Ze heeft bij ons hulp gevraagd voordat ze stierf. Ze wist dat haar familie, met wie ze al jaren geen contact had, het niet eens zou zijn met haar keuze.” Peleg nam een advocaat in de arm en vroeg hem om haar stem te zijn in de rechtzaal. Ook betaalde ze haar crematie vooraf bij het crematorium. De moeder van Peleg sprak tijdens de rechtzaak nog steeds over haar ‘zoon’ en ze gaf aan dat haar zoon vanwege zijn slechte mentale conditie, niet in staat zou zijn geweest om een testament op te stellen dat serieus zou moeten worden genomen. In een brief die ze kort voor haar zelfmoord schreef, verklaarde Peleg het grootste gedeelte van haar leven te hebben geleden. Uiteindelijk trok de familie aan het kortste eind en werd Peleg gecremeerd, zoals ze zelf wenste.

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Kaleidos GGZ

Geestelijke gezondheidszorg voor LHBTIQ+, Kaleidos is een veilige plek waar je zeker weet dat je jezelf kunt zijn. 'Bij ons is diversiteit de norm.' We speken medeoprichter en psycholoog Lin van der Donk.

Lees verder

Confessions & Talks

De 27e editie van Roze Filmdagen is voorbij. Wil je meer? Luister dan naar de eerste afleveringen van de Queer Movie Talks Podcast en kijk alle afleveringen van Queer Film Confessions.

Lees verder

Sara Kroos is terug

'Het belooft een vrolijk chaotische avond te worden (...) met scherpe humor, lieve liedjes, ongemakkelijke situaties en een gezellige, sarcastische ondertoon nu ze boven de veertig is en vier jaar op de bank heeft gelegen.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden