Meemoeders laten zich erkennen in België

In het jaar 2015 lieten 1478 vrouwen in België zich erkennen als meemoeder. Afgelopen jaar was het eerste jaar waarin erkenning mogelijk was via de burgerlijke stand. Voorheen kon dit alleen via een ingewikkelde adoptieprocedure.

Vanaf 1 januari 2015 geldt ook in België dat wanneer een lesbisch koppel dat getrouwd is, een kindje krijgt, beide moeders automatisch juridisch ouder zijn van hun kind. Hierdoor waren er al 267 kinderen die automatisch een afstammingsband met de meemoeder kregen. Ook was het mogelijk om in 2015 kinderen te erkennen die al eerder geboren werden, maar van wie de adoptieprocedure nog niet rond was.

Van de 1478 meemoeders die erkend zijn, wonen er 1081 in Vlaanderen en 311 in Wallonië. Een verklaring is er niet, al heeft demograaf Patrick Deboosere wel een vermoeden. Zo heeft de discussie over het meemoederschap in Vlaanderen veel meer aandacht gekregen dan in Wallonië. Ook zijn er in het Nederlandstalig deel van het land veel meer gehuwde vrouw-vrouwkoppels.  

Bron: zizo-online.be

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden