Zwart over Zwart, ongemakkelijke waarheden. Gloria Wekker

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 21 oktober 2018
Tijd: 14.00
Type: Workshop
Website: www.milcolores.nl

Locatie:

Naam: CEC
Straat: Bijlmerdreef 1289
Postcode: 1103 TV
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

In Nederland zijn we nog steeds niet gewend om te praten over ras en etniciteit, noch in zwarte noch in witte kringen. Ouders geven hun ervaringen hierover niet expliciet door aan kinderen.


Met deze workshop willen we dit taboe doorbreken. Het is een taboe omdat we in Nederland te veel ervan uitgaan alsof het een paradijs is van raciale gelijkheid.


We willen bewustwording bevorderen over wat het betekent voor zwarte vrouwen om zwart te zijn in Nederland. Ook voor witte vrouwen moet er bewustwording komen over wat het betekent om wit te zijn in Nederland.


Opzet van de workshop


14.00 uur - Welkom


Lezing Gloria Wekker


155 jaar na de afschaffing van de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden schreef Gloria Wekker een brief aan haar 16-jarige achternicht Carmen over hoe zwarte meisjes en vrouwen kunnen overleven in de Nederlandse samenleving waarin witte mannen de dominante norm zijn.


Deze brief heeft Gloria geschreven net als James Baldwin toen hij in 1963 zijn beroemd geworden brief schreef aan zijn 15-jarige neef en naamgenoot over hoe als zwarte jongeman te overleven in de VS.


Werkgroepen


Na de lezing van Gloria gaan we in kleine groepen in gesprek over wat betekent het voor zwarte vrouwen om zwart te zijn in Nederland c.q. voor witte vrouwen om wit  te zijn in Nederland.


Panelgesprek


Panelgesprek met Gloria Wekker, Claudette Tjen-a-Tak en Twie Tjoa over de inzichten uit de werkgroepen


16.30 uur - Afsluiting


entree € 7,50


Aanmelden verplicht: www.milcolores.nl of info@milcolores.nl

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden