Transgender op het witte doek: jubileumeditie TranScreen filmfestival

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 30 mei 2019
Tijd: 19:30-21:45
Type: Festival
Website: https://www.transcreen.eu/

Locatie:

Naam: Kriterion
Straat: Roetersstraat 170
Postcode: 1018 WE
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

Dit jaar vindt de vijfde editie plaats van TranScreen, Amsterdams Transgender Filmfestival. Deze jubileumeditie strijkt wederom neer in bioscoop Kriterion, waar het vier dagen (30 mei - 2 juni) vult met internationale films waarvan vele niet eerder in Nederland te zien waren, discussiepanels, Q&A's met filmmakers, een kunstprogramma en een feest.


TranScreen opent dit jaar met de Filipijnse film 'Call her Ganda' (2018), een aangrijpende documentaire gebaseerd op de moord die een negentienjarige Amerikaanse militair pleegde op een jonge transgender vrouw. De film toont hoe transfobie, kolonialisme, racisme en seksisme samenkomen in dit gruwelijke en dodelijke geweldsdelict.


Het land dat in het bijzonder wordt uitgelicht dit jaar, is Brazilië. De transgender gemeenschap heeft hier al jaren te maken met een vijandige situatie, die door de recente politieke ontwikkelingen alleen maar is verslechterd. De transgender gemeenschap weert zich hier onder andere tegen door kunst te produceren. Een selectie hiervan is te vinden bij TranScreen. Zo wordt op donderdag 30 mei de film Maria Luiza vertoond, over een transvrouw die gedwongen werd ontslag te nemen na jaren trouwe dienst in het leger, omdat ze in transitie ging. De films binnen het 'Brazil in Focus' programma zijn geselecteerd door gastprogrammeurs van Braziliaanse afkomst.


Bijzondere aandacht is er dit jaar voor de jeugd. Met het jeugdprogramma getiteld '#YOUTH' presenteert TranScreen films voor zowel transgender tieners als jongvolwassenen. Het doel is deze jongeren te inspireren en hen een plek te geven in de gemeenschap. Onderdeel van het jeugdprogramma is het 'Growing Up Trans' blok op vrijdag 31 mei met aansluitend een panel waarbij ervaringen worden gedeeld over hoe het is om op te groeien als je transgender bent. Ook heeft het programma een eigen opening op donderdag met de feelgood film 'Saturday Church' (2017) over een 14-jarige die de eigen genderidentiteit ontdekt in de vogue scene.

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren. Of praat mee op Facebook!

Recent nieuws:

Liefde: Hoe vind ik haar?

Dilemma: 'Ik krijg bijna het gevoel dat ik een sukkel ben dat ik een liefdevolle relatie zoek. Hoe ontmoet ik een leuke vrouw die hetzelfde wil als ik?'

Lees verder

Julian

Hoe moet je verder als de liefde van je leven sterft? Fleur Pierets kon maar één ding doen: Schrijven. Het resultaat is een boek even prachtig als meedogenloos.

Lees verder

Puck in beeld

'Wanneer kwam je erachter dat je lesbisch bent? Dat is een vraag die ik vroeger nooit kreeg.' Trans in Beeld is een project van TNN.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden