Online Expositie 'Geen krans op de Dam' by IHLIA lgbt heritage

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 30 mei 2020
Tijd: 00:00-00:00
Type: Cafe & Party
Website: https://www.ihlia.nl/

Locatie:

Naam: Online
Straat: Online
Postcode: Online
Plaats: Online
Land: Nederland

Omschrijving:

Op 4 mei 1970 probeerden twee leden van de Amsterdamse Jongeren Aktiegroepen Homoseksualiteit zonder toestemming een krans te leggen bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Het werd 25 jaar na de bevrijding tijd om de vergeten homoseksuele slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Maar óók om de onderdrukking van homo’s ná mei 1945 aan de kaak te stellen. De groene krans met roze driehoek, een schreeuw om gelijkberechtiging, leverde de roze driehoek op als het symbool van discriminatie. Het oorlogsteken, nu gebruikt als geuzenteken, moest iedereen duidelijk maken wat er gebeurt als minderheden niet worden geaccepteerd.


De twee mannen werden snel opgepakt. Een jaar later was er voor het eerst een succesvolle kranslegging. Binnen kringen van activisten groeide het idee voor een eigen, onafhankelijke gedenkplek. In 1979 werd de Stichting voor een Homomonument opgericht. Het monument op de Westermarkt werd in 1987 in gebruik genomen. Met de roze driehoek als basisvorm.


Online expositie


Nu IHLIA tijdens de coronacrisis geen fysieke exposities kan organiseren, herdenkt het lhbti-archief de mislukte kranslegging van vijftig jaar geleden met een online expositie. Geen krans op de Dam geeft een beeld van het begin van een nieuw soort activisme binnen de lhbti-beweging. Een activisme dat begon met die poging tot een kranslegging op de Dam en eindigde met een Homomonument aan de Westermarkt. De expositie kan vanaf 1 mei 2020 bezocht worden op IHLIA’s nieuwe online omgeving outsidethebox.ihlia.nl.


Aanvullende informatie


Geen krans op de Dam


Te zien vanaf 1 mei 2020


outsidethebox.ihlia.nl


IHLIA LGBT Heritage

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Feestje

'Iedereen heeft toch wel eens de behoefte om te zoenen? En trouwens: jij zoent zelf met een getrouwde vrouw!' | De vrouw op de brug, deel 19.

Lees verder

Passie of veiligheid?

'Dat ik verliefd word, lijkt langzamerhand bijna een slecht voorteken.' Roos weet raad: Onderzoek je hechtingsstijl, want dat werkt door in je relaties.

Lees verder

Ollongren geen D66-leider

Minister en vicepremier Kajsa Ollongren is niet beschikbaar voor het leiderschap van D66: 'Het is beter om iemand anders te kiezen.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden