Uncensored: tentoonstelling Hans van der Kamp

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 6 augustus 2020
Tijd: 12:00-18:00
Type: Overige
Website: https://www.ndsm-fuse.eu/

Locatie:

Naam: NDSM Fuse: NDSM Loods upstairs left
Straat: Ndsm-plein 85
Postcode: 1033 WC
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

Tentoonstelling met fotografische werken van Hans van der Kamp, gemaakt tussen 1977 en 2020. 


Van 6 t/m 30 augustus bij NDSM-Fuse.


Vanaf 25 juli is er in het kader van Pride een “Prequel” tentoonstelling met werken uit de serie Gender! te zien. 


Hans van der Kamp (1955) is studiofotograaf sinds de jaren zeventig. Zijn eerste belangrijke opdrachtgever was de Nieuwe Revu en het fotograferen voor het tijdschrift bracht structuur in zijn werk. Tot op de dag van vandaag werkt hij thematisch en werkt hij die thema's uit in de vorm van portretten. Hoe onschuldig deze manier van werken ook lijkt, hij is in de VS en Rusland een omstreden fotograaf. Een provocateur.


Zelf snapt hij weinig van deze classificatie, omdat hij zijn portretten als redelijk onschuldig ziet. Regelmatig werd zijn werk als pornografie bestempeld. Kennelijk is de suggestie van seksualiteit in portretten soms nog controversiëler dan de uitbeelding van seksuele handelingen.


In New York werd een steen door de ruit van een galerie gegooid toen zijn thema Aged to Perfection, een reeks naakten van vrouwen ouder dan veertig jaar getoond werd. Minder mysterieus waren de pogingen in Moskou om zijn werken bij herhaling met knuppels en zoutzuur te lijf te gaan. Veel van de werken die daar hingen toonden transgenders, drag queens en travestieten. De werken waren een doorn in het oog van de Russisch Orthodoxe Kerk, een geheel onverwachte hoek, omdat zowel de museumdirecteur als Van der Kamp verwacht hadden dat het werk in strijd was met de 'Wet tegen Homopropoganda'.


In 1996 begon Van der Kamp een aantal sites op het nog zeer jonge Internet, waaronder een tijdschrift met literatuur en beeldende kunst en een virtueel museum voor Erotische Kunst. Hij genoot van de vrijheid die het Internet hem bood, totdat op social media bleek dat zijn werken in steeds strijd waren met de algemene voorwaarden.


Van der Kamp's zag in dat censuur niet het grootste gevaar is, maar vooral zelfcensuur, een ontwikkeling die dodelijk is voor beeldende kunst.


De overzichtstentoonstelling die 6 augustus opent in NDSM-fuse toont werken van de periode 1977-2020. De thema's zijn divers. U treft er onder andere hoogtepunten aan uit series als Rockers, Gender Benders, The Pleasures of Kink, Aged to Perfection, The Russians Are Coming, Gender!, Mistresses, Girls, Girls, Girls en Burlesque.


Hans van der Kamp (1955) is naast fotograaf ook illustrator en filmer. Hij was hoofdredacteur van de Nederlandse Playgirl en High Society, oprichter van het eerste Internettijdschrift voor Nederlandstalige literatuur De Opkamer en het druk bezochte World Museum of Erotic Art. In 1993 verscheen zijn roman Nette Mensen in een nieuwe tijd bij uitgeverij L.J. Veen. Daarnaast schreef hij voor diverse uitgaven, waaronder Zero, Vrij Nederland, Nieuwe Revu en Propria Cures.


Adres: NDSM-Fuse bevindt zich in de NDSM Scheepsbouw loods; door de grote blauwe deuren links de trap op. Geopend woensdag tot en met zondag tussen 12 en 18. Toegang gratis.

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder

De bewaring

Debuut van Yael van der Wouden. 'Een zorgvuldig opgebouwd verhaal waarin continu een aanstekelijke spanning voelbaar is tussen twee vrouwen en tussen het heden en ons donkere, collectieve verleden.'

Lees verder

COC Songfestival 2024

De 28e editie van de befaamde regenboogliedjeswedstrijd zal op zaterdag 9 november plaatsvinden in De Lindenberg in Nijmegen. Aanmelden kan nog tot 1 oktober.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden