Protest Trans Zorg Nu!

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 6 februari 2022
Tijd: 14:00-15:00
Type: Politiek
Website: https://transzorgnu.noblogs.org/post/2022/01/19/aankondiging-protest-op-6-februari/

Locatie:

Naam: Amsterdam UMC locatie AMC
Straat: Meibergdreef 9
Postcode: 1105 AZ
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

 


De wachtlijsten in de transgenderzorg bereikten deze maand recordlengtes. Patiënten die nu verwezen worden hebben te kampen met een wachttijd van 3 jaar bij het Radboud UMC en 2,5 jaar bij het Amsterdam UMC. Bij die polikliniek moeten patienten daarna nog eens 6 maanden wachten tussen hun eerste en tweede afspraak.


Actiegroep Trans Zorg Nu! organiseert zondag 6 februari een protest bij het Amsterdam UMC. De groep vindt het tijd dat trans mensen de controle krijgen over hun eigen lichamen. Zelfbeschikking zou volgens de groep de zorg verbeteren en de wachtlijsten oplossen.


De oorzaak ligt bij een systeem dat gestoeld is op het idee dat trans personen geen weloverwogen beslissingen kunnen nemen over hun eigen lichaam en moeten worden ontmoedigd in het zoeken van zorg. Het resultaat is dat trans mensen een straf van 3 jaar krijgen om te wachten op de transitiezorg die ze hard nodig hebben. Het leed dat dit veroorzaakt kan ernstige gevolgen hebben. Dit systeem en de gevolgen ervan zijn onmenselijk.


Hervorming of herverdeling van overheidsgelden om de wachttijden te verkorten gaat dit niet oplossen. De manier waarop trans mensen zorg krijgen moet structureel veranderen.


– Geen wachtlijsten


De wachtlijsten zijn een probleem dat de genderteams zelf hebben gecreëerd om hun betuttelende behandeling van trans mensen te rechtvaardigen, door een slepend en volkomen onnodig diagnostisch proces te eisen.


– Geen diagnose, volledige zelfbeschikking voor trans mensen


Trans personen kennen hun eigen lichaam en identiteit en zouden dit niet hoeven te rechtvaardigen tegenover een psychiater of zich hoeven te conformeren aan hun seksistische idee van hoe een man of vrouw eruit ziet, zich gedraagt en voelt.


– Decentraliseer transzorg, doorbreek het monopolie


Sta transpersonen toe om toegang te krijgen tot hormonen via hun huisarts, net als verwijzingen naar lokale logopedisten, dermatologen, psychologen etc., zonder een onzinnige diagnose van een genderteam.


– Transzorg door en voor trans mensen


Geef de prioriteit aan zorgverleners die zelf transgender zijn. Het huidige systeem sluit trans mensen uit van posities van verantwoordelijkheid betreffende medische transitie, wat regelrecht een beleid is van het plaatsen van de mening van cisgender mensen boven de ervaring van transgender mensen.


Op zondag 6 februari 2022 om 14:00 houdt Trans Zorg Nu! een protest bij het Amsterdam UMC (voormalig VUmc) tegen de lange wachtlijsten en onrechtvaardigheden in de gezondheidszorg, en om betere zorg te eisen die uitgaat van zelfbeschikking. 


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

De H van Hetero

Solange Dekker & Luuk Dresen maken een podcast die voor eens en altijd een brug slaat tussen de LHBTIQA+ gemeenschap en de hetero cis-mannen en -vrouwen. Aflevering 1: de L van Lesbisch.

Lees verder

'Lesbisch groentje'

Zou het alleen bij kletsen blijven, misschien een voorzichtige kus, of sta ik binnen een kwartier weer buiten? Uit nieuwsgierigheid ging ik online op zoek naar een seksdate.

Lees verder

Roze voetbalfans

Op TV: De serie De roze supporters volgt in vier afleveringen een aantal voetbalfans in hun pogingen om homofobie uit de voetbalstadions te bannen. Te zien vanaf maandag 16 mei.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden