QFFU x COC x Hoogt | Uit ’t Leven

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 11 juni 2023
Tijd: 16:00-20:00
Type: Film
Website: https://www.hoogt.nl/films/qffu-x-coc-x-hoogt-uit-t-leven/

Locatie:

Naam: Villa Concordia
Straat: Concordiastraat 67A
Postcode: 3551 EM
Plaats: Utrecht
Provincie: Utrecht
Land: Nederland

Omschrijving:

Bijna de helft van de Nederlanders in de LHBTIQ+ gemeenschap heeft ooit aan zelfmoord gedacht. Dat is ruim vijf keer zo vaak dan het nationaal gemiddelde. Ongeveer acht procent van de LHB-volwassenen heeft ooit een zelfmoordpoging ondernomen. Vier keer meer dan hetero’s. Filmmakers Tim Dekkers en Henk Burger vonden het hoog tijd dit onderwerp uit de taboesfeer te halen. Zij maakten de documentaire Uit ’t leven.


Op zondag 11 juni presenteren Hoogt on Tour, COC Midden-Nederland, 113 zelfmoordpreventie en Queer Film Festival Utrecht deze film bij Villa Concordia. En aansluitend gaan we met elkaar in gesprek.


De film


Documentairemaker Tim Dekkers en scenarioschrijver Henk Burger doorbreken met deze docu het taboe rondom zelfdoding in de LHBTIQ+ gemeenschap. Ruim twee jaar volgden zij drie personen die een inktzwarte periode achter de rug hebben. Hebben acrobaat Jean, model Solange en gemeenteraadslid Kris hun leven weer voorgoed op de rails? Hoe willen zij een steun en een voorbeeld zijn voor anderen in geestelijke nood. Of loert ook bij hen toch altijd nog een mogelijke terugval?


Het initiatief voor deze documentaire kwam van Henk Burger, die zelf twee depressieperiodes doorstond. Op 7 september 2017 om 15.07 uur werd Henk nietsvermoedend getuige van een live zelfmoordpoging op Facebook. Een vriend kondigde plots in een zelf geplaatst bericht aan dat hij ‘niet meer op deze planeet zou zijn’ als zijn vrienden dit bericht zouden lezen. Hij was het leven zat, schreef hij. Een gevoel van ‘er niet toe doen, niet gezien zijn’. In een aparte vriendengroep op Messenger volgden oproepen om ‘het niet te doen’. Vrienden waren onmiddellijk naar zijn huis gegaan, waar de politie zijn deur forceerde. Terwijl zij buiten moesten wachten, werd hij binnen gereanimeerd. De minuten tikten tergend langzaam weg. Veertig minuten lang duurde de angstvallige stilte online. Tot het bericht van een van de vrienden gepost werd: …Hij is dood.


Het gesprek


Na afloop van de docu gaan we onder leiding van Marijn Brok (hem/zijn) in gesprek met COC Midden-Nederland, 113 zelfmoordpreventie, de filmmakers en één van de hoofdpersonen uit de film. Praat vooral mee!


113 zelfmoordpreventie


Denk je aan zelfmoord? Neem dat serieus en loop er niet mee rond. Je kan altijd contact opnemen met de hulpverleners van 113. Bijvoorbeeld om je gedachten te delen. Of om je gepieker even te onderbreken. De hulplijn is dag en nacht bereikbaar. Je kunt bellen of chatten, wat jij zelf het prettigst vindt. Altijd anoniem en vertrouwelijk.


113.nl


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Zijn jongen

Carry Slee schreef een nieuw boek, over haar jeugd en het gezin waarin ze opgeroeide. Jezelf durven zijn en je eigen identiteit omarmen, dat is het allerbelangrijkste. Maar niet altijd gemakkelijk.

Lees verder

Pelgrimstocht & wandeljurk

'Ik heb altijd tegen deze gevoelens gevochten tot ik rond mijn veertigste begreep dat ik die strijd ging verliezen en dat ik behalve anderen vooral mezelf voor de gek hield.'

Lees verder

Emmy Eve

'Ik schrijf voornamelijk over dingen die ik zelf mee maak. Er gaan nummers over angst voor verlies en afscheid nemen van vriendschap maar ook nummers over mijn vrouw en onze liefde.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden