Boris Dittrich roept op tot actie tegen Litouwen

Boris Dittrich schrijft in het NRC Handelsblad dat hij de geloofwaardigheid van Europese instellingen op het spel vindt staan nu Litouwen discriminatie van homo’s, lesbiennes en biseksuelen aanmoedigt. "Dit mogen we absoluut niet toleren."

Boris Dittrich is advocacy director van gay-, bi- en transgenderrechten bij Human Rights Watch.

In het NRC reageert hij op de goedkeuring van een wetsvoorstel in Litouwen dat de discussie over homoseksualiteit in scholen verbiedt. Ook de verwijzing naar homoseksualiteit in publieke informatie die toegankelijk is voor kinderen moet volgens deze wet worden verboden. De homofobe wet zal in maart 2010 in werking treden. Boris Dittrich: "De wet beschermt jongeren niet, maar schaadt de gezondheid en het welzijn van Litouwse jongeren door de toegang tot informatie te beperken."

De gebeurtenis in Litouwen is ook een Europese kwestie, aangezien het land lid is van zowel de Europese Unie als de Raad van Europa. "Op Europees grondgebied mag geen discriminatie worden toegestaan. Mensenrechten zijn universeel. Het geeft geen pas om daarop uitzonderingen te gaan maken," aldus Boris.
Hij roept Europa op om Litouwen terecht te wijzen. Niet alleen vanwege de belangen van holebi's  in het land, maar ook om mensenrechten in de EU in de toekomst te waarborgen. "Mochten de Europese Unie en de Raad van Europa er niet op staan dat de wet wordt ingetrokken dan scheppen zij een gevaarlijk precedent dat kan leiden tot erosie van de mensenrechten in Europa."

Lees hier het hele betoog

Boris Dittrich bracht onlangs een boek uit over zijn werk als advocacy director van lgbt-rechten. Zie hiervoor nieuwamsterdam.nl

Reageer:

Recent nieuws:

Tattoos met een verhaal

'Ik werd door mijn ouders het keurslijf in geduwd en ben de 'normale' weg ingeslagen, maar de gevoelens voor vrouwen bleven.'

Lees verder

Uit de kast?

Verhalen van anderen kunnen een steuntje in de rug zijn voor iedereen die nog in de kast zit maar er eigenlijk wel uit wil.

Lees verder

The Color Purple

Musical: 'Het maakt niet uit wat of wie je bent: man, vrouw, homo, hetero, wit of zwart en alles ertussenin. Ik ben er en ik mag er zijn.'

Lees verder
Meer nieuws