EduDivers: anti-pestbeleid moet gaan over identiteitsontwikkeling

EduDivers, kenniscentrum voor onderwijs en seksuele diversiteit, is blij met het plan van staatssecretaris Dekker om het pesten op school aan te pakken. Minder hoopgevend is de generieke insteek van het plan. Het plan noemt dat 'een generieke aanpak sensitief moet zijn voor bepaalde kwetsbare groepen, zoals homoseksuele jongeren', maar werkt deze suggestie niet inhoudelijk uit.

Pesten is de belangrijkste reden voor suïcide onder homojongeren. Een algemene pestaanpak gaat ervan uit dat pesten in principe hetzelfde mechanisme is voor alle jongeren. EduDivers is het daar niet mee eens.

De onzekerheid in de sociale en seksuele identiteitsontwikkeling speelt volgens EduDivers een centrale rol in het pesten op school. Er moet meer aandacht komen voor de manier waarop jongens met meisjes omgaan, en voor de manier waarop hetero's met homo's omgaan.

EduDivers is het met de staatssecretaris eens dat een effectieve anti-pestaanpak integraal moet zijn; met andere woorden, dat zowel schoolleiders, docenten, ouders en leerlingen betrokken zijn.

De Onderwijsalliantie voor Onderwijs en Seksuele Diversiteit heeft de MijnID campagne ontwikkeld. Hierin bieden zij scholen en docenten de instrumenten om ervoor te zorgen dat iedereen op school zijn of haar eigen identiteit kan ontwikkelen in een veilige en respectvolle omgeving. Met name de positieve toonzetting slaat aan in scholen: 'iets goeds doen' in plaats van 'iets niet meer doen' (zoals pesten).

Bron: EduDivers

Reageer:

Recent nieuws:

Getuigen gezocht: Zoenende vrouwen mishandeld

Na IDFA-feest werden de filmmaaksters in elkaar geslagen.

Lees verder

IDFA Tip: Chavela Vargas

Voorliefde voor tequila en vrouwen.

Lees verder

Samen Wonen

Uren kon ik naar haar kijken. Ze had het nooit door.

Lees verder
Meer nieuws