Monae, Janelle (1985)

Janelle Monáe Robinson (Kansas City, 1 december 1985), is een Amerikaanse soul- en r&b-zangeres, liedjesschrijver, actrice en producer. In 2010 bracht Monáe haar eerste volledige album uit: The ArchAndroid. Het album kreeg positieve kritieken en een Grammy-nominatie voor beste r&b-album van 2011. In maart van dat jaar werkte ze als gastvocaliste mee aan het nummer We Are Young van de groep Fun., dat een nummer 1-hit werd in de Billboard Hot 100. Op 10 september 2013 kwam haar tweede studioalbum uit, The Electric Lady.

Foto: Hollandse Hoogte / Taylor Jewell

 lees verder onder de video.

 

Vaginabroeken

Nadat haar in 2018 verschenen single 'Make Me Feel' al door de lesbische gemeenschap werd onthaald als het nieuwe lijflied, bracht Janelle Monae later dit jaar nog een hele bijzondere clip uit voor haar nummer PYNK. Bijzonder aan deze videoclip is onder andere dat deze videoclip door de Nederlandse Rietveld-alumni Emma Westenberg is gemaakt. Nog bijzonderder zijn de iconische broeken die Janelle en haar danseressen in de clip dragen – vaginabroeken. Fun fact: deze broeken zijn ontworpen door de Nederlandse ontwerper Duran Lantink, die de roze stof ervoor kocht op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam. De tekst van dit nummer begint elke zin met het woord pink, gevolgd door een omschrijving van wat het vrouwelijk geslachtsorgaan zo bijzonder maakt.

Panseksueel

In 2018 gaf Janelle bij het uitkomen van haar derde album Dirty Computer aan zich panseksueel te voelen. In een interview met Rolling Stone vertelt Janelle hoe het is om als zwarte queer vrouw in Amerika in de muziek business te zitten. Janelle droeg Dirty Computer op aan iedereen die met zijn/haar geaardheid worstelt: 'Dit album is voor jullie. Wees trots.'