Rienstra, Yora (1981)

Yora is een drukbezette vrouw. Ze speelde in commercials en had een eigen programma Ha! die Yora op radio 2. We kennen haar van het tv-programma RamBam en uit het theater. 

Haar programma 'Yora drukt haar snor' stond in het teken van hoe ze samen met haar vrouw een kind kreeg. 'De reden om er een voorstelling van te maken, was vooral dat ik me realiseerde dat in onze tijd een gezin met twee moeders nog steeds niet helemaal normaal is. Je ziet het niet zoveel. Je moet zelf je voorbeelden, lotgenoten en medestanders zoeken. Daarom vind ik het mooi om het in de voorstelling over ons gezin te hebben. Voor andere lesbische stellen, maar ook voor hetero's die op een kunstmatige manier een kind krijgen', vertelt ze ons.

Zij aan Zij interviewde Yora over deze voorstelling. Het interview lees je hier.

Yora Rienstra (Amsterdam, 6 maart 1981) is een Nederlandse cabaretiere, Actrice en Radio DJ. Rienstra studeerde in 2006 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunst-academie. Ze speelde onder meer bij de Theatercompagnie en het Muztheater.

Vanaf 2009 maakte zij achtereenvolgens drie solovoorstellingen: Aan jou heeft het niet gelegenWe maken er wat van en Drukt haar Snor. Alle drie haar voorstellingen werden lovend ontvangen en speelde ze ruim 100 keer per show in kleine en middelgrote zalen in Nederland. De Volkskrant noemt haar 'Een comédienne met diepgang'. Trouw roemt haar 'mooie mix van types, liedjes en persoonlijke verhalen'. Vanaf januari 2017 speelde Yora in PAAZ, het solo-toneelstuk op basis van het gelijknamige boek van Myrthe van der Meer.

Op 6 april 2009 won Rienstra in De Kleine Komedie te Amsterdam het Concours om de Wim Sonneveldprijs. Tevens won zij de publieksprijs van dit concours. In december 2009 verscheen haar eerste CD Aan jou heeft het niet gelegen, maar haar liedjes wordt ook door anderen gezongen: Herman van Veen zingt een door Rienstra geschreven liedtekst op zijn cd Sprakeloos.

Rienstra is naast cabaretiere en actrice ook Radio DJ bij Radio 2. Van maart 2013 t/m december 2015 presenteerde zij het Vara programma Ha! Die Yora. Ook presenteerde ze van september  t/m december 2015 het Vara nachtprogramma Yora Haakt Aan, en presenteerde ze vanaf januari 2016 samen met Sander de Heer het Vara weekendprogramma Yora en Sander, Sander en Yora.

Op tv kennen we haar als presentatrice van het VARA-programma RAMBAM. Yora was al eerder op televisie te zien bij o.a. DWDD als Jeanet van Boer Aad (BZV Persiflage), De Slimste Mens, Toren C, De Dino Show, Divorce en Pauw. Ook was zij van 2013 t/m 2014 samen met Humberto Tan het gezicht van de Rabobank Commercials.