Breij, Claudia de (1975)

Alles wat Claudia de Breij de laatste jaren aanraakt lijkt in goud te veranderen. Haar cabaretprogramma’s zijn succesvol en worden met prijzen bekroond, zoals de Poelifinario en de prestigieuze Louis Davidsring. Haar nummer Mag ik dan bij jou werd een grote hit en als klap op de vuurpijl was ze in 2016 de eerste vrouw die de Oudejaarsconference deed, op live televisie. En dat deed ze zeer succesvol. Iedereen was vol lof, en ze werd opnieuw genomineerd voor een Poelifinario.

Privé gaat het haar ook voor de wind: in 2016 gaf ze het ja-woord aan haar grote liefde Jessica.

Foto: Paul Groeneveld- WikiCommons

 

Een fragment uit de Oudejaarsconference 2016:

In augustus 2017 is Claudia te gast in Zomergasten:

Hier lees je een uitgebreide reportage van die avond.

Op VPRO.nl: 'De Breij is draagster van de prestigieuze Louis Davidsring, een prestigieuze Nederlandse onderscheiding op het gebied van kleinkunst, die ze in 2015 ontving uit handen van haar grote idool Herman van Veen. Eerdere dragers van de ring waren Heintje Davids en Wim Kan.

De Breij doorliep de mavo, havo en vwo in Utrecht. Ze was introvert en niet echt geïnteresseerd in leren, maar bouwde een eigen wereld van boeken en muziek. In haar lagere schooltijd zag ze Herman van Veen, Toon Hermans, Freek de Jonge en wist: dit wil ik later ook. Na twee jaar Algemene Letteren te hebben gestudeerd deed ze auditie aan de Amsterdamse Kleinkunstacademie, waar ze werd afgewezen. Dat hield haar echter niet tegen, ze stelde haarzelf als doel binnen tien jaar in Carré te staan. Na wat horten en stoten aan het begin van haar carrière, brak ze in 2002 door bij het grote theaterpubliek met haar voorstelling De wilde frisheid. Sindsdien heeft ze nog zes succesvolle theatervoorstellingen geschreven. Zelf zegt ze dat ze zichzelf pas sinds haar laatste voorstelling Teerling serieus durft te nemen: ‘Ik zag mezelf toch een beetje als een omhooggevallen amateur.’

Veel mensen kennen De Breij van het lied Mag ik dan bij jou, waarvoor ze een Platina plaat ontving. Vorig jaar stond het liedje op de achtste plek in de Top 2000 van NPO Radio 2. Het nummer was het openingslied van haar voorstelling Hete Vrede, een show waarvoor ze in 2010 de Poelifinario kreeg, de cabaretprijs voor de meest indrukkende voorstelling van het seizoen. Een prijs waarvoor ze dit jaar met haar Oudejaarsconference wederom is genomineerd.

Naast haar werk in het theater is De Breij bekend van radio en televisie. Ze presenteerde ruim tien jaar het populaire radioprogramma Claudia d’r Op op Radio 3FM. Voor haar radiowerk won ze zes keer de Zilveren RadioSter, de prijs voor beste vrouwelijke radiopresentator. In diezelfde periode was zij te zien in diverse televisieprogramma’s, waaronder Thank God It’s Friday, De kunst van het maken en Claudia op Vrijdag. Inmiddels is ze echter gestopt met televisie en radio om zich te richten op theater maken. Wel is ze nog altijd een graag geziene tafeldame bij de populaire talkshow DWDD.

De Breij schrijft ook columns en gepubliceerde vijf boeken, waaronder de bestseller Neem een geit: leven voor gevorderden, een boek met levenslessen van BN'ers over liefde, dood, vriendschap, ambitie en kinderen.'