Damme, Ellen ten (1967)

Ze groeide op in het Drentse dorp Roden. Ellen studeerde Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen maar belandde halverwege al snel bij het conservatorium in Hilversum en de Kleinkunstacademie in Amsterdam, waar ze zich concentreerde op pianospelen.

In 1991 maakte ze haar filmdebuut in Paul Ruvens muzikale eindexamenfilm De tranen van Maria Machita, waarvoor ze meteen al genomineerd werd voor een Gouden Kalf. Ze speelde ook in de kleine blonde dood. Grotere bekendheid kreeg ze als het hulpje Joosje in de advocatenserie Pleidooi.

Als zangeres heeft ze verschillende albums uitgebracht: Kill Your Darlings (1995), I Am Here (2001) en Impossible Girl (2007), Durf jij (2009), Het regende zon (2012), Berlin (2014) en Alles Draait (2015). In 2002 had ze een hit met het nummer Vegas, waarbij ze in de opvallende clip gekleed in bruidsjurk zoent met Katja Schuurman. Ook vertolkt ze Blondie en Nina Hagen.

In augustus 2009 begon ze met circusoptredens. Een lang gekoesterde wens ging voor Ellen daarmee in vervulling. "Als kind was ik een fanatiek turnster en droomde ik van een carrière in de piste", vertelde zij in 2009 aan De Telegraaf. "Pas nu ik in de veertig ben, gaat het eindelijk gebeuren. De hele maand augustus sta ik in Carré als leading lady van Circus Stiletto."

Na Stiletto volgde de theatertour Durf jij? met de gelijknamige cd. Hierin zingt ze Nederlandstalige liedjes die geschreven zijn door onder anderen dichter Ilja Leonard Pfeijffer. Voor de beide voorstellingen ontving ze in datzelfde jaar de Gouden Notekraker. De cd kwam uit op 13 november 2009 en ontving in het najaar van 2010 goud.

In 2010 nam Ten Damme ook deel aan het tweede seizoen van het EO-programma De Mattheus Masterclass waarin niet-klassiek geschoolde artiesten een deel van Bachs Matthäuspassion uitvoeren in de St. Vituskerk in Hilversum. In 2016 vertolkte ze Maria in het muziekevenement The Passion.