Dorst, Raven van (1984)

5 mei 2021: Via Instagram maakt Van Dorst bekend voortaan als Raven door het leven te gaan, met de genderneutrale voornaamwoorden 'die' en 'hen'. 'Ik wil het volgende deel van mijn leven ingaan zonder die hokjesdwang. En dat begint met een nieuwe naam. Een naam die mij de vrijheid geeft om te zweven tussen links, rechts, boven en onder. Die past bij de ‘X’ die ik in mijn paspoort wil krijgen. Een naam die met mij meebeweegt en bij de spiegel past. Een naam die ik zelf kies,' aldus Raven.

De hele Instagram-post lees je hier.

----

Als Elle Bandita maakte (toen nog) Ryanne naam in de muziekwereld en stond op Lowlands, deed mee aan Expeditie Robinson en stond in de belangstelling vanwege diens relatie met Christina Curry. Voor BNN maakte Van Dorst het programma Geslacht over de vervagende verschillen tussen mannen en vrouwen. In de eerste aflevering maakt ze bekend dat ze geboren is als hermafrodiet. Van Dorst had bij de geboorte fysieke eigenschappen van zowel een man als een vrouw. ‘Mijn eigen situatie was voor mij aanleiding om dit programma te maken, maar ik wilde mijn situatie niet gebruiken om kijkers te lokken. Voor mij is dit normaal, ik ben al 32 jaar zo. Maar voor veel mensen is het taboe, dat wil ik doorbreken’, legt deze uit in een gesprek met Volkskrant Magazine in januari 2017.

Foto: Elle Bandita, 2009, Creative Commons.

In 2018 zag je 'Geslacht!' op televisie, het programma waarin Van Dorst zich afvroeg welke rol gender speelt in onze maatschappij. Waarom denken we in de hokjes 'man' en 'vrouw', en zit er nog wat tussenin?

De afleveringen van Geslacht! kijk je hier terug op NPO3.

Lees ook: Ryanne doorbreekt intersekse taboe.

 

In september 2021 startte je de serie Boerderij van Dorst: In 'Boerderij van Dorst' trekt Raven van Dorst zich terug op het platteland om een langgekoesterde droom na te jagen: zelfvoorzienend landbouwen. Om zo de wereld een klein beetje mooier te maken. Elke week schieten twee collega's te hulp. Ver weg van de goudomrande glamour van de showbizz, gaan ze aan de slag. De boerderij opknappen, groente en fruit telen, het land bewerken, beesten houden, poep scheppen, ploegen, zaaien, oogsten en melken. En ondertussen wordt er vooral plezier gemaakt en vraagt Raven ze het hemd van het lijf. Want welke dromen hebben zij? Hoe zien ze hun eigen toekomst? En die van de wereld?

Lees hier meer en bekijk de vlog.

Muzikant en televisiepresentator Raven van Dorst (Vlaardingen, 1984) is op 21 augustus 2022 de vijfde gast in VPRO Zomergasten. Janine Abbring interviewt Van Dorst over diens ideale televisieavond.

Lees meer: Raven bij Zomergasten