Wüst, Ireen (1986)

Succesvolle schaatsster, die op zowel mannen als vrouwen valt. In haar carrière pakte ze gouden medailles bij de WK Allround (2007 en 2011), de Olympische spelen in Vancouver (2010) en de Olympische Winterspelen in Turijn (2006). Bij de Olympische Winterspelen 2014 in Sotsji behaalde ze goud op de 3000 meter en de ploegenachtervolging, en zilver op de 1000, 1500 en 5000 meter. Ze is met vier gouden, drie zilveren en één bronzen olympische medaille de succesvolste Nederlandse deelnemer aan Olympische Spelen in de geschiedenis. Wüst is ook zesvoudig wereldkampioene allround en elfvoudig wereldkampioene per afstand.

Ook over het privéleven van Ireen werd veel gesproken. In het blad TVM Helden, een uitgave van de sponsor van haar ploeg, onthulde ze in november 2009 dat ze op dat moment een relatie had met de shorttrackster Sanne van Kerckhof. Dit nieuws bleek voer voor de diverse media, die meteen het etiket 'lesbisch' op haar plakten.

In een uitgebreid interview met Sportweek (maart 2010) vertelde ze hoe het echt zit. "Ik houd niet van hokjesgedoe, maar dat doet men in Nederland nu eenmaal. Val je op een meisje, ben je meteen lesbisch. Sluit je mannen niet uit, dan ben je meteen bi. Benamingen doen er voor mij niet toe. Ik viel altijd op mannen, maar nu heb ik een relatie met Sanne. En dat maakt me gelukkig."

Inmiddels is haar relatie met Sanne verleden tijd. "Het is uit met Sanne. Of de toekomst met een man of een vrouw zal zijn? Wie weet...", aldus Ireen in de decembereditie van Helden (2010).

Na Sanne was Ireen twee jaar samen met Bastiaan. In een eerder interview zei ze biseksueel te zijn. "Ik val op de persoon zelf. Het geslacht speelt daarbij geen rol." Sinds april 2017 heeft ze een relatie met schaats-collega Letitia de Jong.

Beeld: Zij aan Zij – 2014-3