Moistra, Merel

Moistra is de artiestennaam van Merel Noomen. Na een voltooide MBO-electronica opleiding wordt zij verkoper van computers, maar al snel besluit ze Psychologie te gaan studeren. Na haar studie begint Moistra een carrière als liedjesschrijfster en wordt daarna cabaretière. In 2006 zorgt Moistra met haar revue-achtige radiotheateravonden De Vlakspoeler en Night of the Singing Poets ervoor dat het toenmalige Tricky Theater in Amsterdam ook een plek wordt voor singer-songwriters. Naar aanleiding van deze avonden wordt Moistra gevraagd om in een vergelijkbaar format een marathonpresentatie te doen tijdens Dance Valley 2008. In 2009 wordt het liedje Redlight District Blues opgenomen in de documentaire Redlight Blues. In 2010 doorloopt Moistra tot haar eigen verbazing vrij moeiteloos de eerste drie ronden van het Amsterdams Kleinkunstfestival en mag een try-outtour spelen waarna ze in de halve finale staat en in het Nieuwe de la Mar een voorstelling geeft.

Daarna komt Moistra onder contract bij het Gents Theater-agentschap Tram-10 met als een van de hoogtepunten een optreden tijdens de Vlaamse Vrouwendag. Dan volgt in 2011 haar eerste avondvullende solovoorstelling Faalangst. Op de Roze Zaterdag in Haarlem in 2012 zingt Moistra het themalied Vier de verschillen. Ook staat ze dat jaar op de voorpagina van het Haarlems Dagblad als organisator van een voetbalwedstrijd tussen transmannen en transvrouwen op het terrein van en in samenwerking met voetbalvereniging de Koninklijke HFC. Hierna volgen vier avondvullende voorstellingen in de Toneelgarage in Haarlem, lunchvoorstellingen in de Jopenkerk en dinervoorstellingen in theaterrestaurant In den swartenhondt.

In 2012 speelt Moistra de halve finale van Cameretten in het Oude Luxor theater in Rotterdam. Moistra mag onder luid boegeroep niet naar de finale, maar mag wel mee met de finalistentoernee. Aan het einde van het seizoen 2013-2014 wint Moistra de Frank Boske Award voor meest baanbrekend kleinkunst- en cabaretprogramma. Datzelfde jaar bracht ze ter afsluiting van het European Transgender Participation Symposium georganiseerd door Transgender Network Nederland een ode ten gehore. Merel ontwikkelde in de jaren daarna haar eerste avondvullende cabaretvoorstelling: Mind-Fuck op Wandel Gympen. De voorstelling is in 2016 in reprise gegaan. Het is een avondvullende cabaretvoorstelling met liedjes over mannen, vrouwen, vooroordelen en hoe inzicht komt tot hen die de verwarring van een mind-fuck te boven komen. Bron foto en meer info: www.merelmoistra.nl