Cyrus, Miley (1992)

Miley Ray Hemsworth, geboren als Destiny Hope Cyrus (23 november 1992) in Nashville, Tennessee, is een Amerikaans actrice en zangeres. Cyrus staat bekend als een van de succesvolste artiesten die van The Walt Disney Company komt.

Ze heeft vijf nummer 1-albums in de officiële Amerikaanse albumlijst op haar naam staan, waarvan twee soundtracks zijn van de televisieserie Hannah Montana. In 2010 stond Cyrus op nummer 13 in de Forbes 2010 Celebrity Top 100.

In 2011 stond ze in het Guinness Book als 'tiener met de meeste hitnoteringen'. Ze had haar 29e notering in de Billboard Hot 100 op 7 november 2009 met Party in the U.S.A. In 2013 is Cyrus door MTV verkozen tot artiest van het jaar.

Foto: JStone / Shutterstock

In 2015 kwam Miley Cyrus uit de kast als panseksueel* en genderfluïde**. Cyrus voelt zich aangetrokken tot mensen van alle geslachten. In december 2018 is Cyrus getrouwd met Liam Hemsworth, met wie zij in 2012 en 2013 enkele maanden en vanaf 2016 verloofd was. In een interview met Elle in 2019 geeft Cyrus geeft echter aan dat haar verloving met een cisgender man niets afdoet aan haar seksuele geaardheid en genderidentiteit: 'Ik zit in een heterorelatie, maar ik voel me nog steeds erg seksueel aangetrokken tot vrouwen,' aldus Cyrus.
In een eerder interview met Vanity Fair spreekt ze zich uit over haar seksuele identiteit: 'Mensen worden verliefd op mensen, niet op een gender, niet op iemands uiterlijk, of wat dan ook. Mijn liefde heeft niets te maken met seksualiteit.' Ze vervolgt: 'Ik ben trots op mijn individualiteit en vrijheid, en een trots lid van de LGBTQ + -gemeenschap. Hierdoor word ik geïnspireerd om opnieuw te definiëren hoe een relatie in deze generatie eruit ziet. Seksualiteit en genderidentiteit staan volledig los van partnerschap.'


De muziekvideo 'Mother's Daughter' van Cyrus' album 'She is Coming,' (2019) wordt door velen onthaald als een 'badass, feministisch hymne.' In Mother's Daughter zie je meerdere LGBTQ innovators. Samen met Cyrus worden in de video queer pro-skateboarder Lacey Baker, activist Casil MsArthur en zwarte, transgender en lichamelijk beperkt model Aaron Philip. Daarnaast worden er allerlei feministische boodschappen gegeven in het nummer, zoals: 'maagdelijkheid is een sociale constructie' en 'geen object.' In andere woorden: de queerness spat ervan af!


*Panseksueel: Iemand die panseksueel is voelt zich aangetrokken tot alle geslachten, ook als deze buiten de binaire man/vrouw verdeling vallen.
**Genderfluïde: Een genderidentiteit waarbij er tussen genders wordt gewisseld. Iemand die zich genderfluïde noemt kan zich bijvoorbeeld het ene moment mannelijk en het andere moment vrouwelijk voelen.