Lane, Sasha (1995)

Lane werd geboren in Houston, Texas, en groeide op in Dallas, Texas. Haar vader is Afro-Amerikaans en haar moeder, die uit Nieuw-Zeeland komt, is van Māori-afkomst. Nadat haar ouders gescheiden waren toen ze jong was, ging Lane bij haar moeder wonen en verhuisde ze meerdere keren in de buurt van Dallas voordat ze zich in Frisco, Texas vestigde. Voordat ze actrice werd, werkte Lane als serveerster in een restaurant in Frisco, en was ze ook een uitblinkende atleet in basketbal-, baan- en veldteams. Ze ging naar de Texas State University in San Marcos, Texas, maar stopte later met haar studie.

Foto: Sasha Lane op het Toronto International Film Festival 2016, Wiki Commons

Carrière

Lane maakte haar filmdebuut in het veelgeprezen en bekroonde American Honey (2016), een film over tijdschriftploegen, geschreven en geregisseerd door Andrea Arnold, samen met bekende acteurs Shia LaBeouf en Riley Keough. [Arnold zag Lane zonnen op een strand terwijl hij op voorjaarsvakantie was. Lane zei later in een interview dat ze 'de vibe van Arnold voelde en besloot Arnold te vertrouwen voor een auditie.'] De film beleefde zijn wereldpremière op 15 mei 2016 op het filmfestival van Cannes, waar hij de Prix du Jury won. 

Een andere film waar Lane bekendheid mee verwierf als actrice is The Miseducation of Cameron Post. In deze film speelt ze Jane, een tiener in een conversietherapiecentrum, die bevriend raakt met  hoofdpersonage Cameron Post, gespeeld door Chloe Grace Moretz. Het verhaal volgt de ervaring van Cameron in de behandelingsfaciliteit nadat ze betrapt werd op een affaire met een vrouwelijke klasgenoot. Haar religieuze ouderlijke voogden (haar ouders zijn overleden) sturen haar tegen haar wil naar conversietherapie, waar ze voor het eerst andere queer mensen ontmoet.

The Miseducation of Cameron Post won Top Prize op het Sundance Film Festival 2018 en is geprezen om zijn 'gevoelige, ingetogen weergave van zelftwijfel en ontdekking door adolescenten.' In een interview dat plaatsvond tijdens het Sundance Film Festival, vertelde Lane voor het eerst openlijk over haar lesbische identiteit. Hoewel Lane sinds 2015 uit de kast is gekomen als biseksueel, heeft ze haar seksualiteit nooit eerder openlijk besproken in de context van haar carrière.

'Het verhaal maakte veel indruk op mij, aangezien ik afkomstig ben uit een huishouden waar mijn broer homoseksueel is en ik homoseksueel ben', zegt Lane in de persberichten van de film. 'Ik hield van Jane, die een vrije geest en haar eigen manier van denken heeft. Ze groeide op in een gemeenschap waar iedereen vrij was en op een bepaalde manier leefde. Toen bracht haar moeder haar in een gemeenschap die erg conservatief en onacceptabel voor haar was. Maar beide gemeenschappen vielen onder bepaalde hokjes. Ik zou me daarop kunnen baseren, want hoe vrij ik ook van geest ben, ik ben opgegroeid in Texas en dat is ook een soort van hokje. '

We zullen nog meer van Lane gaan zien, want binnenkort verschijnt ze in de horror/thrillerfilm Daniel Isn't Real (2019), geregisseerd door Adam Egypt Mortimer.

Lees hier meer over The Miseducation of Cameron Post en bekijk de trailer.