Roethof, Mildred (1969)

Mildred is regisseur, documentaire- en televisiemaakster en producent. Sinds 2011 is ze creatief directeur van haar eigen mediabureau dat onlangs is omgedoopt van Pluk Media naar Human Nature Films. Ze maakt documentaires, filmportretten, series, journalistieke tv-reportages en films in opdracht. In haar documentaires belicht ze sociaal maatschappelijke thema's over mens en natuur in binnen- en buitenland. Haar films hebben regelmatig stof doen opwaaien in de media en tot kamervragen geleidt.

Haar filmografie bevat onder meer Sex Sells (over jongeren en seks, 2008), Rauw & Puur (serie over jongeren in Nederland, 2009), Allemaal Lesbisch (over lesbiennes in Nederland, 2011), Onder Elkaar (serie over de diversiteit aan denkbeelden in Nederland, 2013) en Leven in de frontlinie (serie aan portretten van mensen die strijden voor hun ideaal, 2015). Veelal staan emancipatie, rechtvaardigheid en integratie centraal zoals bijvoorbeeld in de aflevering van de NTR serie Leven in de frontlinie over Urmila Chaudrey die onlangs de Internationale Four Freedoms Award ontving. Mildred filmde Urmila in Nepal en legde haar moed en vastberadenheid vast om een einde te maken aan het Kamlari systeem van kinderslavernij. Vrouwen van Amsterdam (2016/2017) is een 12-delige tv-serie over vrouwen in Amsterdam die het verschil maken. Ontboezemingen een documentairefilm over de impact van de vrouwenborst en De Verdedigers een persoonlijke serie over haar (strafrecht-)advocatenfamilie.

Naast sociaal maatschappelijke thema's heeft Mildred ook een bijzondere fascinatie voor wildlife en het behoud daarvan. Zo is er de 4-delige documentaireserie Project mangrove (een stukje Belize in Burgers Zoo, over de bouw van werelds grootste overdekte mangrove (2017)), Prima: Force from the wild (2015) en haar documentaire Wildlife Savers Unsung heroes (2018) over de grootste olifantenverhuizing ooit in de geschiedenis van natuurbehoud. In deze documentaire zie je hoe in Malawi 500 olifanten worden verhuisd met als doel natuurbehoud, herstel en bestrijding van ivoorstroperij. Onlangs ging deze film in première.

Verder was ze regisseur en maker van programma's als RTL Boulevard, Vals Plat (NPS), Puberruil (KRO) en Premtime (NTR). Daarnaast was ze verslaggever voor RTL nieuws en presenteerde zij samen met o.a. Ivo Opstelten, voormalig minister van Justitie het tv-programma Regelrecht en Opgelicht (TROS) en treedt ze regelmatig op als dagvoorzitter.