Queer

Queer, 44 LHBT-hoogtepunten uit de Naoorlogse literatuur van Nederland en Vlaanderen. Samengesteld door Nienke van Leverink en Xandra Schutte.

Het is een parade aan klinkende namen van vroeger en nu; Astrid Roemer, Simon Vestdijk, Hannah Bervoets, Doeschka Meijsing, Nina Polak en nog heel veel meer.

De bundel Queer is een ode aan de subversiviteit van het anders zijn en het onvervulbare van homoseksuele verlangens in de naoorlogse literatuur. Queer bevat verhalen uit een tijd toen de taboes nog met klinknagels vast getimmerd zaten in de maatschappij, maar ook van een nieuwe generatie schrijvers en schrijfsters die in hun werk de grenzen tussen man en vrouw nieuwsgierig verkennen. 

Hoogtepunten zijn het allemaal en een genot om te lezen voor wie van roze én van literatuur houdt. Het is smullen geblazen met schitterende gedichten van Elly de Waard, Paul Snoek en Jan Glas en prachtige verhalen en fragmenten van Saskia de Coster en Kristien Hemmerechts en heel veel anderen. Met zinnen om zachtjes hardop te lezen, zoals deze van Astrid Roemer: "Ze gaf geen weerwoord, maar kwam zo dichtbij dat haar buik mijn buik, haar borsten mijn borsten raakten en liet zich toen, met een glimlach waarbij ze haar ogen dicht deed, achterover in het water vallen." Absoluut hebbeboek.

Uitgeverij Atlas Contact - ISBN 9789025450281 

 

 Koop dit boek via Bol.com

 

 

Recensie:
Een uitstekend artikel van Xandra Schutte (1963) vormt de inleiding op een goede bloemlezing uit de Nederlandse literatuur waarin Queer, oftewel homoseksualiteit en/of travestie een rol spelen. De bundel bevat losse verhalen, gedichten en hoofdstukken uit romans, merendeels stammend uit de tweede helft van de twintigste eeuw, toen het taboe dat rustte op het schrijven over onderwerpen als homo of lesbisch zijn, langzaamaan doorbroken werd. Maar naast werk van auteurs als Anna Blaman en Frans Kellendonk is ook werk opgenomen uit de 21ste eeuw, bijvoorbeeld van Gerbrand Bakker en Hanna Bervoets. Een interessante en informatieve bundel.

Nel van der Heijden-Rogier