Weg – Minke Douwesz

 

Verliefd worden is vrij eenvoudig; de liefde onderhouden kost veel tijd en energie; maar uit elkaar gaan is het moeilijkste wat er is. Dit motief is de leidraad van Weg, de tweede roman van Minke Douwesz, die in 2003 succesvol debuteerde met haar roman Strikt (10.000 exemplaren verkocht).

Gynaecologe Edith Heringa (39) werkt aan een promotieonderzoek waarin ze verband wil leggen tussen anorexia nervosa bij pubermeisjes en onzekerheid over ontwakende seksualiteit. Tijdens de moeizame afronding realiseert ze zich dat ze na zeven jaar niet meer houdt van Norma, met wie ze een afgelegen boerderij in Noord-Drenthe deelt. Deze gaf haar baan op toen ze gingen samenwonen, zorgt voor huishouden en veestapel en is dierenactiviste. Niet alleen bleek ze heel anders te zijn dan in hun latrelatie, ook zijn ze de laatste jaren uit elkaar gegroeid. Als Edith de relatie uitmaakt, weigert Norma te vertrekken en maakt sluw gebruik van Ediths netheid. Pas als Ediths vader ingrijpt, pakt ze haar biezen. 

Het verhaal speelt zich af tussen april en juli 2002, toen Nederland rondom de Tweede Kamerverkiezingen 'de onschuld verloor' als gevolg van de moord op de politicus Pim Fortuyn.

Weg werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs 2009 en later, in 2012. de Anna Bijnsprijs.

Het is de tweede roman van psychiater Minke Douwesz (1962) die in 2003 debuteerde met de geprezen roman 'Strikt'. 'Zorgvuldig, met veel oog voor belangrijke details beschrijft ze het scheidingsproces. Hoewel soms te gedetailleerd, blijft het verhaal boeien en geeft een heel goed en vooral heel herkenbaar beeld van een aflopende lange (lesbische) relatie.' - Drs. Madelon de Swart [bron]

Uitgeverij Van Oorschot, ISBN 9789028280571