Fun Home – Alison Bechdel

Autobiografisch verhaal van Alison Bechdel over de moeizame relatie met haar afstandelijke, dominante vader, gebaseerd op haar vroege dagboeken en het nauwgezette archief van haar leven. Wat vader en dochter delen, is hun passie voor literatuur. En zij blijken nog iets gemeen te hebben: hun homoseksualiteit.

Koop dit boek via Bol.com.

 

Queerboeken.nl: 'Voor wie niet van lezen houdt of geen zin heeft in boeken vol tekst, is er toch nog een mooi (lesbisch) boek: Fun Home. In deze Amerikaanse graphic novel staan de pagina's vol met illustraties in plaats van tekst. Anders dan in een roman, wordt het verhaal verteld aan de hand van tekeningen. Dit geweldige boek van Alison Bechdel laat zien dat graphic novels absoluut dezelfde diepgang en literaire kwaliteiten kunnen hebben als romans.

Fun home vertelt het verhaal van de jonge Alison die worstelt met haar identiteit als ze ontdekt dat ze lesbisch is. Vlak nadat ze uit de kast is gekomen, overlijdt haar vader bij een auto-ongeluk. Alison ontdekt vervolgens veel nieuwe dingen over haar vader. Zo blijken ze iets bijzonders gemeen te hebben: hun homoseksualiteit.

Bechdel vertelt het verhaal van haar jeugd op intrigerende wijze: in plaats van chronologisch, wordt het verhaal steeds opnieuw verteld met nieuwe informatie en details. Ze doet dat natuurlijk steeds aan de hand van geweldige illustraties. Die lijken misschien eenvoudig, maar als je beter kijkt zul je zien dat iedere tekening veel meer bevat dan je op het eerste gezicht dacht.

Bechdel weet met maar een paar lijnen een hele wereld vorm te geven en als lezer wordt je volledig opgenomen in die wereld. Eenmaal begonnen met lezen, kun je niet meer stoppen. Fun home is een graphic novel die indruk maakt. Het boek stond dan ook lang op de New York Times Best Seller list. Daarnaast verscheen het op meerdere lijstjes met titels als 'beste graphic novels aller tijden'.'