Spoetnikliefde – Haruki Murakami

 

Onderwijzer K. is heimelijk verliefd op zijn beste vriendin Sumire, die op haar beurt verliefd is op haar getrouwde bazin Mioe. Gefrustreerd door zijn onbeantwoorde liefde begint K. een affaire met de moeder van een van zijn leerlingen. Dan krijgt hij een wanhopig telefoontje vanaf een Grieks eiland. Het is Mioe: Sumire is op raadselachtige wijze verdwenen.

Koop dit boek via Bol.com.

 

Queerboeken.nl: 'De Japanse auteur Haruki Murakami is misschien wel een van 's werelds beste literaire schrijvers van dit moment. Hij is in ieder geval onder lezers van over de hele wereld erg populair: zijn boeken worden in meer dan veertig talen verkocht. Daarnaast ontving hij verschillende prijzen en maakt hij al jaren kans op de Nobelprijs voor de Literatuur. Het is dus fijn dat zo'n geweldige schrijver een boek over een lesbische liefde heeft geschreven!

Het is misschien één van zijn minder bekende, maar zeker niet één van zijn minder mooie boeken: Spoetnikliefde. Het verhaal wordt verteld vanuit K., een leraar die verliefd is op zijn beste vriendin Sumire. Helaas voor hem is dat niet wederzijds: Sumire wordt op haar 22ste voor het eerst verliefd op een vrouw, de zeventien jaar oudere én getrouwde Mioe. Via hun telefoongesprekken moet K. de verhalen aanhoren over deze verliefdheid, totdat het ineens Mioe is die hem belt. Tijdens een vakantie op een Grieks eiland is Sumire plotseling verdwenen.

Murakami heeft met Spoetnikliefde een intrigerend boek geschreven. Hij verrijkt prachtige scènes met mooie, veelzeggende details. Ook brengt hij een fijne spanning in het verhaal, waardoor je tot op de laatste bladzijde door wil lezen. Het is dan ook erg fijn om in de schrijfstijl van Murakami te lezen over een lesbische liefde. Je moet er van houden, maar Murakami heeft een uniek talent om werkelijkheid en surrealisme te combineren in dit verhaal.'