Buitenleven - Nina Polak

 

Rivka en Essa hebben wat hobbelige jaren achter de rug, maar houden nog steeds van elkaar. Ze vertrekken uit de stad en vinden de stilte van het noordelijke platteland in een oud huis met een diepe tuin. Essa ontfermt zich op het platteland over de stekjes in de kleine glazen kas, terwijl Rivka, stadsmens bij uitstek, het niet goed lukt om te aarden. De kale leegte intimideert haar intens.

Het stel maakt haar intrede in de gemeenschap en ze maken nieuwe vrienden. Het heeft alleen op hen een verschillende uitwerking. Ze leren Eva kennen, een tv-psychiater uit een dorpje in de buurt. Eva heeft een groot landgoed en ontvangt met zalvende woorden cliënten op, vrouwen met zorgen. Er ontstaat een hechter band met Eva en dat werpt langzaam aan een schaduw over de idylle. Het boek gaat over de kwetsbaarheid van liefde en de behoefte om te aarden.

Buitenleven is in 2022 geschreven door Nina Polak, een Nederlandse schrijver van fictie en non-fictie. In 2014 debuteerde Nina met de roman We zullen niet te pletter slaan. Deze roman was maar liefst voor 3 prijzen genomineerd. Met haar tweede roman Gebrek is een groot woord won ze de BNG Bank Literatuurprijs, De Inktaap en het Charlotte Köhler-stipendium.