De maakbare man - Maxim Februari

De maakbare man. Notities over transseksualiteit.

Zodra je aan de buitenwereld laat weten dat je verder wilt leven als man, krijg je algauw met vreemde vooroordelen over mannelijkheid te maken. Vrouwen zijn er vast van overtuigd dat je door het gebruik van testosteron een lawaaierige macho wordt, mannen nodigen je broederlijk uit hun motorzaag te komen bekijken.

Zo blijkt geslachtsverandering een goede aanleiding eens na te denken over mannelijkheid en vrouwelijkheid. De maakbare man biedt daarom niet alleen een aantal wetenswaardigheden over hormonen en lichamelijke veranderingen, maar gaat ook kort in op verschillende sociale aspecten van de transitie.

Zeer uiteenlopende vragen komen in vogelvlucht aan bod. Wat is het verschil tussen sekse en gender? Is je partner nu opeens heteroseksueel? Zijn er etiquetteregels rondom geslachtsverandering? Krijgt een nieuwe man een adamsappel? Hoe is transitie wettelijk geregeld? Wat is een cisman? En hoe zat het toch met koningin Christina van Zweden?

Op 17 december 2019 wordt bekend dat Maxim Februari de P.C. Hooftprijs ontvangt, 'vanzelfsprekend' voor zijn gehele oeuvre, maar volgens de jury verdient hij de prijs 'alleen al' voor De maakbare man. Lees hier meer.

De maakbare man. Notities over transeksualiteit. Uitgever: Prometheus. Online te koop via Bol.com.