Fluwelen Begeerte - Sarah Waters

Tipping the velvet, in het Nederlands Fluwelen Begeerte, is het debuut van Sarah Waters dat uitkwam in 1998. Het een historische roman dat rond 1890 in het Victoriaanse Londen speelt waar je door de ogen van het hoofdpersonage kijkt en op die manier kennis maakt met sociale omstandigheden, gender gerelateerde kwesties, seksisme en klasseverschillen.

Nan Astley werkt in het Engelse kustplaatje in een oesterrestaurant. Bij een bezoek aan het variététheater raakt ze onder de indruk van Kitty Butler, een vrouw die daar als man optreedt. Ze  gaat iedere avond naar het theater om haar te zien en uiteindelijk maken ze kennis en gaat Nan als Kitty’s kleedster werken. Nan volgt Kitty naar Londen en daar ontstaat het idee van een dubbele travestie act, Kitty Butler & Nan King, wat een daverend succes wordt. Nan en Kitty krijgen een relatie, maar Kitty wil niet dat dat bekend wordt. Als zij besluit tot een verstandshuwelijk met haar impresario, is Nan onthutst en verlaat haar.

Tipping the Velvet verscheen ook als BBC miniserie.

Nan merkt al snel dat het niet eenvoudig is om als vrouw alleen ongestoord over straat te lopen en kleedt zich daarom in de herenkostuums die ze bij haar vlucht heeft meegenomen. Zo komt ze erachter dat ze als jongenshoer makkelijk geld kan verdienen. Op een avond wordt ze opgepikt door Diana, een rijke weduwe die door heeft dat Nan een vrouw is en haar graag als haar persoonlijke hoer in huis wil hebben. Nan brengt twee jaar door in de lesbische kringen van de upperclass, waar Diana met haar pronkt. Nan wordt op straat gezet als ze in bed wordt aangetroffen met één van de dienstmeisjes.

Lees meer over Sarah Waters

Radeloos gaat Nan op zoek naar Florence, een sociaal werkster waar ze een oogje op had voordat ze bij Diana ging wonen. Nan trekt als huishoudster en kinderoppas in bij Florence en haar broer Ralph, die zich beiden volledig inzetten voor de verbreiding van het socialisme. Nan wordt herontdekt en gaat weer als Nan King de planken op. Net als Nan geluk heeft gevonden met Florence, duikt Kitty weer op die haar vraagt bij haar terug te komen.

Tipping the Velvet werd door The New York Times en The Library Journal gekozen tot beste boek van 1998. Het is verfilmd in de gelijknamige BBC-serie uit 2002.

Klik hier om het boek te kopen via Bol.com