If These Walls Could Talk 2

Televisiefilm uit 2000, uitgezonden op HBO. De film volgt drie verhaallijnen over lesbische stellen in verschillende tijden, die zich allemaal afspelen in hetzelfde huis.

1961: Het verhaal van Edith (Vanessa Redgrave) en Abby (Marian Seldes), geregisseerd door Jane Anderson. Ze zijn al 30 jaar samen als het noodloot toeslaat. Abby valt van een ladder, in het ziekenhuis blijkt dat ze een beroerte had. Edith mag, omdat ze geen familie is, niet bij haar en zit op de gang. De volgende dag hoort ze van een zuster dat Abby alleen gestorven is.

Edith stelt de enige familie, neef Ted, op de hoogte van het overlijden van Abby. Hij en zijn vrouw plannen om naar de begrafenis te komen, waarop Edith het hele huis opnieuw inricht, om het te laten lijken dat de vrouwen 'gewoon vriendinnen' waren, met eigen slaapkamers. Het huis staat op naam van Abby en Ted laat haar na de begrafenis weten dat ze het willen verkopen. Hij zal wachten tot Edith een nieuwe woonplek heeft gevonden.

1972: Het verhaal van student Linda (Michelle Williams), geregisseerd door Martha Coolidge. In hetzelfde huis woont nu Linda, samen met drie vriendinnen, allemaal lesbisch. Er dreigt een conflict met de feministische actiegroep waar ze deel van uitmaken, omdat de groep geen lesbische issues wil aankaarten, ondanks dat Linda en haar vriendinnen mede-grondleggers waren.

Later ontmoet Linda 'butch' Amy (Chloë Sevigny) en de twee vallen voor elkaar, maar Linda wordt door haar vriendinnen gevraagd hoe ze denkt als feminist serieus genomen te worden als ze het aanlegt met een vrouw die er als man uitziet, vooral na alle strijd om de stereotype hetero-rollen te ontsnappen. Linda probeert een weg te vinden.

2000: Het verhaal van Fran (Sharon Stone) and Kal (Ellen DeGeneres), geregisseerd door Anne Heche. In het huis woont nu een stel dat graag samen een baby wil. Ze hopen op donors Tom en Arnold, ook een stel. Maar als blijkt dat de mannen een te grote rol in het leven van het kind willen, besluiten ze daar toch vanaf te zien. Een anonieme donor lijkt voor hen een betere optie, en ze gaan op zoek.

Ze vinden een spermabank en doen een aantal pogingen om zwanger te worden, terwijl ze ondertussen alvast op bezoek gaan bij de plaatselijke school. De vrouwen maken zich zorgen: Zal hun kindje gepest worden omdat het twee moeders heeft? Is de maatschappij daar wel klaar voor? Ze hopen dat hun liefde genoeg is. Als na drie pogingen het zwanger worden nog niet is gelukt besluiten ze de hulp in de schakelen van een arts. Kort daarna blijkt Fran zwanger te zijn.

De film If These Walls Could Talk 2 heeft verschillende nominaties en prijzen in de wacht gesleept. Zo won Vanessa Redgrave een Emmy voor haar rol als Edith en werd ze genomineerd voor een Golden Globe.