The Hours

In 1998 verscheen de roman The Hours van Michael Cunningham waarin het leven van Woolf en haar roman Mrs. Dalloway een prominente rol spelen. In 2002 werd het boek verfilmd, met Nicole Kidman als Virginia Woolf. Zij ontving daarvoor een Oscar voor de Beste vrouwelijke hoofdrol.

Het verhaal: Clarissa Vaughan (Meryl Streep) is een welgestelde en succesvolle boekredacteur. Laura Brown (Julianne Moore) is gelukkig getrouwd. Virginia Woolf (Nicole Kidman) is een gewaardeerd auteur. Drie totaal verschillende vrouwen. Op het eerste gezicht succesvol en gelukkig. Met elkaar verbonden door de pijn en tegenslag waar ze mee te maken hebben. Stuk voor stuk moeten ze een dramatische beslissing nemen.

The Hours won in totaal 34 prijzen, waaronder een Oscar en 2 Golden Globes, en werd voor nog 71 andere prijzen genomineerd. Muziek: Philip Glass.

 

Recensie op Volkskrant.nl: De roman The Hours, verschenen in 1998, leverde Michael Cunningham lovende kritieken en prestigieuze prijzen op. In het boek verbindt Cunningham het leven van Virginia Woolf en de ontstaansgeschiedenis van Mrs. Dalloway met de levens van twee Amerikaanse vrouwen uit verschillende tijdperken. (…)

Dat Cunninghams boek verfilmd zou worden, lag ondanks het succes niet voor de hand. In The Hours draait alles om taal en literatuur; de talloze verwijzingen naar Mrs. Dalloway, de zorgvuldige, drieledige constructie en de precieze beschrijvingen van het innerlijk leven van de hoofdpersonen laten zich niet makkelijk naar film vertalen. Actie en dialogen, onmisbare filmingrediënten, zijn schaars. Scenarioschrijver David Hare heeft zich er knap uit gered. Zonder gebruik te maken van lapmiddelen als voice-overs en flashbacks bleef hij dicht bij de toon van het boek. Hij voegde scènes toe die de relatie tussen de vrouwen explicieter maken, maar liet nog genoeg aan de verbeelding over. De actrices doen de rest; Streep, Moore en Kidman zijn alledrie sterk in hun verschillende gradaties van vertwijfeling. Lees meer.

Koop deze film via Bol.com