Opening IHLIA-expositie 'Nos tei'

Algemene informatie:

Geplaatst door: connie_ihlia
Datum: 11 juli 2019
Tijd: 17.30 - 19.00 uur (inloop vanaf 17.00 uur)
Type: Overige
Website: https://www.ihlia.nl/portfolio-items/nos-tei/

Locatie:

Naam: IHLIA
Straat: Oosterdokskade 143, 3e verdieping OBA Oosterdok
Postcode: 1011 DL
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

Nos tei (Papiamentu/o voor ‘We zijn er’ of ‘We bestaan’) is een reactie en aanvulling op de With Pride-expositie, die te zien was in Amsterdam in 2018. Daarin toonde IHLIA verschillende thema’s uit veertig jaar lhbt-activisme en -archivering in Nederland. De expositie kreeg naast lof kritiek, omdat zwarte lhbt’ers niet of nauwelijks aan bod kwamen.


Nos tei laat twee biculturele homobewegingen uit de jaren tachtig en negentig zien: Suho en Strange fruit. De expositie gaat in op verschillende opvattingen over gender en seksualiteit. Ook wordt het kruispuntdenken van de voornamelijk zwarte vrouwenbeweging van toen uitgelicht, lang voor de hedendaagse aandacht voor intersectionaliteit. Kunst en cultuur geven tot slot een meer gelaagde en veelzijdige kijk op de multiculturele samenleving.


De tentoonstelling laat zien dat lhbt’ers uit Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen er waren en zijn, en dat zij deel uitmaken van Nederland. De vijf thema’s laten de rijke nalatenschap zien van deze groepen en individuen. Het is een aanzet tot een meer inclusieve beschrijving van de lhbt-geschiedenis.


Programma


- Welkomstwoord Remco van Dam


- Openingsspeech Naomie Pieter en Julian Isenia


- Speech Tieneke Sumter


- Speech Andree Reeder


- Borrel


Kun je niet bij de opening aanwezig zijn? Nos tei is vanaf 12 juli t/m 4 september iedere dag gratis bij IHLIA te bezoeken.


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Ik mis je

'Ik jou ook,' tikte ik in. Ik voelde de tranen achter mijn ogen branden. Niet verzenden, niet verzenden. Mijn duim hing boven het knopje. | De vrouw op de brug, deel 25.

Lees verder

LHBTI en geloof

Aan het einde van de Regenboog: Nieuwe podcastserie met verhalen van LHBTI'ers en hun strijd en zoektocht met henzelf en de kerk.

Lees verder

Horoscoop juli 2020

Het is de hoogste tijd om korte metten te maken met constructies waar je ongelukkig van wordt en waar je verder toch geen kant mee op kunt. Wat staat jou te wachten deze maand?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden