De roze revolutie deel 1: Protest

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 10 mei 2021
Tijd: 20:30-21:30
Type: Film
Website: https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2021/de-roze-revolutie

Locatie:

Dit is een online event

Omschrijving:

De roze revolutie deel 1: Protest


maandag 10 mei, 20.30 uur bij VPRO op NPO2


In de vierdelige serie De roze revolutie onderzoekt regisseur Michiel van Erp vanuit zijn persoonlijke verwondering de historie van de LHBTQIA+-beweging in Nederland in de afgelopen vijftig jaar. Een beweging van vrijgevochten mensen die vieren dat iedereen anders is. In intieme gesprekken maakt hij de balans op. 


aflevering 1: Protest, maandag 10 mei, 20.30 uur 


In 1969 was de eerste demonstratie voor LHB-rechten. Is de beweging sindsdien iets opgeschoten? Vijftig jaar geleden stond er veel op het spel bij de verschillende roemruchte demonstraties. Zo zat John Wellbergen (87) indertijd anderhalf jaar in de cel vanwege zijn homoseksualiteit. Ook al lijkt de beweging zichtbaarder dan ooit, het verzet van de jonge generatie LHBTQIA+-ers nu heeft opvallend veel raakvlakken met de strijd van toen. Michiel van Erp maakt via archiefbeelden en intieme gesprekken de balans op met de oude en de nieuwe generatie actievoerders. De vrijheid om jezelf te kunnen zijn is een groot goed dat nog steeds bevochten én gevierd moet worden.


Michiel gaat in gesprek met:


Naomie Pieter (30) - activist


Mart (17), Quinn (16), Lotte (17 ) - scholieren


Rijkjan Sikkel (75) - demonstrant in 1969


Joke Swiebel (79) - oud-voorzitter Federatie Studenten Werkgroepen Homoseksualiteit


John Welbergen (86) - gevangen gezeten vanwege 248bis


Glenn Helberg (66) - psychiater


Marty van Kerkhof (70) - Tedje en de Flikkers


Maaike Meier (72) - hoogleraar Genderstudies


Tieneke Sumter (58) - oprichter SuHo vrouwen


Ger Poels / Victoria False (57) - dragqueen


Kees-Karel Peters (71) -  organisator protest tegen bisschop Gijsen


Peter van Maaren (62) - oud leraar, demonstrant Roze Zaterdag 1982


Anneke (21), Anne (23), Kade (27) - leden studentenvereniging ASV Gay


Thorn Roos de Vries (25) - acteur/performer


over de serie


In De roze revolutie onderzoekt regisseur Michiel van Erp vanuit zijn persoonlijke verwondering de historie van de LHBTQIA+-beweging in Nederland in de afgelopen vijftig jaar. Hoe is het met de hard bevochten verworvenheden en hoe zit dat met al die letters? Van Erp laat het verhaal van binnenuit vertellen door de mensen die er een halve eeuw geleden al bij waren en degenen die nu van zich laten horen. Archiefbeelden van persoonlijke en gezamenlijke sleutelmomenten omlijsten letterlijk hun verhalen in een speciaal voor de serie ingerichte studio. De persoonlijke gesprekken laten emotionele toppen en dalen zien. De vrijheid om jezelf te kunnen zijn is een groot goed dat bevochten én gevierd moet worden.

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

TranScreen 2021

Transgender Filmfestival dit jaar online, met internationale films, discussie panels en workshops, speciale aandacht voor sport en extra ruimte voor transgender jeugd.

Lees verder

Moet ik afstand nemen?

'Mentaal ben ik normaliter sterk en stabiel, maar het almaar op eieren lopen, elk woord op een goudschaaltje moeten leggen, sloopt me totaal.' Wat zou jij doen? #dilemma

Lees verder

De Brabantse Potcast

'Het gaat niet alleen over potten, maar over LHBT. Ons doel is om serieuze onderwerpen met het gemoedelijke Brabantse te combineren en bespreekbaar te maken.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden