Tussen toevluchtsoord en verzet: Verhalen van de queer stad

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 12 oktober 2023
Tijd: 19.30
Type: Overige
Website: https://www.savannahbay.nl/12-oktober-verhalen-van-een-queer-stad/

Locatie:

Naam: Savannah Bay
Straat: Telingstraat 13
Plaats: Utrecht
Provincie: Groningen
Land: Nederland

Omschrijving:

'Tussen toevluchtsoord en verzet: Verhalen van de queer stad'


Boekwinkel Savannah Bay organiseert tijdens het Utrecht Queer Culture Festival een avond in de winkel over de geschiedenis van feminist/queer spaces in Utrecht en daarbuiten. Centraal staat het belang van verhalen versus officiële geschiedschrijving.


De rol van Savannah Bay in Utrecht


Boekwinkel Savannah Bay bestaat volgend jaar 40 jaar. Deze winkel is de opvolger van de eerste vrouwenboekenwinkel in Nederland: de Heksenkelder. Deze ‘internationale feministiese boekhandel’ opende in december 1975 haar deuren in de kelder van een pand aan de Oudegracht, waar het uitgroeide tot een belangrijk centrum van de tweede feministische golf in Utrecht en Nederland. Vanwege de vochtigheid van de kelder verhuisde de winkel in 1984 naar het huidige pand aan de Telingstraat, en werd deze werd omgedoopt tot Savannah Bay.


Met de jaren werd het winkelaanbod steeds uitgebreider en intersectioneler: naast boeken voor, door en over vrouwen, emancipatie en feminisme werden in de jaren 80 en 90 veel titels toegevoegd over postkolonialisme en LHBT+-thematiek. In 1997 nam Marischka Verbeek de winkel over. Savannah Bay breidde haar publiek verder uit en werd een literaire boekhandel voor vrouwen én mannen, maar bleef de unieke winkel die iedereen met interesse in genderstudies en seksualiteit wist te vinden.


Vandaag de dag is Savannah Bay uitgegroeid tot een ontmoetingsplek met een actieve community van klanten, vrijwilligers en anderen die zich verbonden voelen met alles wat er zich in en rond de winkel afspeelt. Savannah Bay speelt een belangrijke rol in het literaire stadsleven door regelmatig activiteiten en stands te verzorgen. In de winkel bevindt zich ook Pink Point, hét informatiepunt voor LHBT+ers in Utrecht en omstreken. Ook wordt de winkel regelmatig verhuurd voor vergaderingen, schrijfcursussen en andere bijeenkomsten.


Utrecht Queer Culture Festival


Dit jaar wordt voor het eerst Utrecht Queer Culture Festival georganiseerd. Een week die diversiteit, vrijheid en variatie in seksualiteit, gender, lichaam en relatievormen viert en daarnaast ook de Utrechtse queer cultuur in al haar diversiteit laat zien. Deze week vormt zich rond Coming Out Dag op 11 oktober. In samenwerking met dit festival organiseert Savannah Bay een aantal evenementen in het kader van de zichtbaarheid van de queer community in Utrecht. Met het opkomende jubileum van 40 jaar ontstond de behoefte om terug te blikken naar de verhalen van de begindagen van Savannah Bay als feminist/queer space. Op 12 oktober trekken we het breder dan dat en bespreken belangrijke feministische/queer verhalen uit Utrecht en het belang van verhalen versus officiële geschiedschrijving.


Donderdag 12 oktober – Verhalen van de queer stad


Op donderdagavond gaat Marischka Verbeek, eigenaar van Savannah Bay, in gesprek met mensen die een belangrijke rol spelen in de overdracht van feministische/queer verhalen:



  • Monique Doppert; schrijver van het boek Roze Amsterdam

  • Marjet Douze: onderzoeker naar het Vrouwenhuis en Vrouwenbibliotheek Utrecht

  • Rymke Wiersma van uitgeverij Atalanta

  • Evert van der Veen van QueerUStories

  • Suzanne vd Beek & Catherine Koekoek: zij schreven een paper over de rol van Savannah Bay, zowel een toevluchtsoord als een plek van verzet.


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Prides 2024

Waar vier jij Pride dit jaar? Vanaf mei tot en met september zijn er Prides door het hele land. We maakten een overzicht. Laten we samen de liefde vieren en onze community laten stralen!

Lees verder

TranScreen ReWind

Van vrijdag 10 mei tot en met zondag 12 mei 2024 viert TranScreen hun 15e verjaardag met een ReWind editie compleet met de beste en meest boeiende films uit hun archief, workshops, een expo en een feest.

Lees verder

Rollercoaster nummer 2

We zaten in de wachtstand. Zenuwslopend. Onze stemming ging op en neer: de ene keer zeker wetend dat het goed ging, de andere keer in zak en as, omdat het niet goed voelde.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden