Stripdagen Haarlem

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 1 juni 2024
Type: Cafe & Party
Website: http://www.stripdagenhaarlem.nl

Locatie:

Naam: Nieuwe Vide, ABC Architectuurmuseum
Plaats: Haarlem
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

Het tweejaarlijkse festival Stripdagen Haarlem pakt dit jaar uit met meer exposities, kunstenaars, lezingen en een filmprogramma. En dat terwijl het festival een intiemere uitstraling krijgt en teruggaat naar één weekend. Grote trekpleister wordt de Koepel. De voormalige gevangenis geeft deze editie onderdak aan een groot aantal activiteiten tijdens Stripdagen Haarlem 2024. Stripdagen Haarlem draagt bij aan het bevorderen van de stripcultuur in Nederland. Het festival trekt op 1 en 2 juni zowel liefhebbers van strips als professionals uit de stripwereld naar Haarlem. Auteurs, tekenaars, uitgevers en verzamelaars ontmoeten elkaar, discussiëren over hun vakgebied en ontdekken nieuwe stripwerken. Het festival is voor zowel gevestigde als opkomende talenten binnen de stripwereld van belang, met als thema dit jaar ‘De maker centraal’.


Sterke vrouwen en queer karakters


Het stripfestival verwelkomt alle stripliefhebbers, maar sommige exposities hebben een meer gerichte focus op andere interessegebieden. En dit jaar meer voor en door vrouwen en queer karakters. Het Kunstcentrum Haarlem presenteert een tentoonstelling van stripverhalen gemaakt door vier vrouwen die politiek en maatschappelijk betrokken zijn en dit uitbeelden in hun strips. De expositie omvat origineel werk van B. Carrot, Nova de Hoo, Micky Dirkzwager en Sarah Pannekoek. Daarnaast worden ook hun nieuwste boeken tentoongesteld.


Nieuwe urban fantasy strip Magor


In het ABC Architectuurmuseum presenteren Karin Giphart, Edith Eri Louw en Sabrina Kooijmans hun nieuwe urban fantasy stripserie. De expositie geeft een inkijkje in de magische wereld van Magor, een stripbewerking van de bezielde romans van Louw. Twintig jaar geleden waren deze romans al hun tijd ver vooruit. Sterke vrouwenrollen, queer karakters en spannende gebeurtenissen die maatschappelijk issues blootleggen. Vandaag zijn die onderwerpen relevanter dan ooit. In de expositie staat het maakproces centraal; van de eerste notities tot het eerste kunstwerk.


Nieuwe Vide pakt uit met ‘Dit Lichaam van Ons’; een queer-collectief bestaande uit negen jonge stripmakers. De vraag ‘Hoe ziet de toekomst van de strip in Nederland eruit?’ staat bij hen centraal. De vraag wordt door henzelf beantwoord met een oproerige, queer en kleurrijke bundel én expositie in Nieuwe Vide. Tijdens het festival wordt met elkaar gewerkt aan een nieuw kunstwerk.


Het veelzijdige programma vindt plaats in tal van locaties als Nieuwe Vide, Kunst Centrum Haarlem, ABC Architectuurmuseum, Noord-Hollands Archief, Theater de Liefde, 37PK, de Koepel en nog vele anderen. Er zijn kunstenaars en avant-garde tekenaars aanwezig om hun werk te signeren. Ook is er ruimte voor studenten van ArteZ en stripmakers van de Nieuwe Garde die hun werk tonen.


Stripdagen Haarlem 2024 is op 1 en 2 juni in Haarlem. Voor meer informatie www.stripdagenhaarlem.nl of volg de diverse social media van het festival.


 


 


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Vier diversiteit met IHLIA

Nu er in steeds meer steden Prides worden georganiseerd, zijn ook steeds meer musea en andere (culturele) instellingen bezig met het queeren van hun programmering.

Lees verder

Zomer vol films

Kijk 'Life is not a competition but I'm winning', over queers die nooit mee konden doen aan de Spelen, 'Love & Revolution' tijdens Pride Night, ga naar Roffa mon Amour of Open Air Cinema tijdens Pride Amsterdam.

Lees verder

Pride in mijn dorp

Hoe is het om queer te zijn in een dorp? Presentatoren Shary-An Nivillac en Julien Kooij helpen de twee jonge queers Steph en Axel om Prides te organiseren in IJsselmuiden en Eelde.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden