Waarover droomt xen in het Theatrum?

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 24 juni 2022
Tijd: 19:30-21:00
Type: Cafe & Party
Website: https://waag.org/nl/event/waarover-droomt-xen-het-theatrum

Locatie:

Naam: Waag futurelab
Straat: Nieuwmarkt 4
Postcode: 1012 CR
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

Het Theatrum Anatomicum in de Waag is gebouwd in 1691 als leeromgeving voor experiment en observaties. Chirurgijnen ontleedden de stoffelijke overschotten van criminelen en andere ongewensten in de naam der wetenschap. Met haar performance en expositie (vrijdag 24 en zaterdag 25 juni) gaat kunstenaar Adriana Knouf in gesprek met de geschiedenis van het Theatrum.


Door een queer alternatief te plaatsen met soundscapes, lichtprojecties, poëzie, biokunst en interacties met de bezoekers, voegt Knouf een nieuwe betekenislaag toe aan de geschiedenis van het gebouw. Ze nodigt je uit om het Theatrum te verbeelden met ruimte voor xeno (andere, “vreemde”) lichamen. De kunstenaar laat zich hiervoor inspireren door de Griekse en Romeinse beelden van bi-gender goden, zoals de slapende Hermafrodiet.


De performance en expo Waarover droomt xen in het Theatrum? openen de ruimte voor queer meersoortige doelen en daagt de bezoeker om diens eigen potentie voor transformatie beter te begrijpen.


Set design: Toni Steffens


Performance


Reserveer een ticket á €5 voor de openingsperformance (45 minuten) op vrijdag 24 juni om 19:30 uur. Na afloop volgt een Q&A met de kunstenaar. Bij de opening is een drankje inbegrepen. 


Een radicaal toegankelijkheidsplan wordt ingevoerd als onderdeel van deze performance: mensen die zich als vluchteling, persoon van kleur, sekswerker of trans identificeren, betalen geen toegang. Om dit mogelijk te maken werken we met een gastenlijst. Je bent van harte welkom om te mailen naar tonya@waag.org met je naam en reden voor verzoek.  


Expositie


Bezoek de expositie gratis: reserveer een ticket!


Openingstijden
vrijdag 24 juni 19:30 - 21:15 uur (performance en Q&A) / 21:15 - 22:00 uur (expo)
zaterdag 25 juni 13:00 - 17:00 uur (expo)


Toegankelijkheid: omdat het Waag-gebouw een beschermd monumentaal pand is, is het helaas niet voorzien van een lift. Het Theatrum is op de tweede verdieping, waarvan de tweede trap steil is. Er bevindt zich een genderneutraal toilet op de eerste verdieping. Een transcript van het gesproken gedeelte van de performance is mogelijk: mail dan even van tevoren naar tonya@waag.org. Tijdens de performance kun je plaatsnemen op de vloer, maar er zullen ook stoelen beschikbaar zijn.


Sleeping Hermaphroditus in het Louvre


Over de kunstenaar


Adriana Knouf, PhD (NL/US) werkt als een kunstenaar, schrijver en xenologist. Ze richtte het tranxxenolab op, een nomadisch kunstwetenschappelijk onderzoek dat de verwevenheid tussen trans en xeno entiteiten promoot. Adriana presenteert haar artistiek onderzoek geregeld over de hele wereld en daarbuiten. Zo vloog een van haar werken mee in het International Space Station. 


Haar werk is onderscheiden met diverse prijzen, waaronder een Award of Distinction door Prix Ars Electronica (2021) en een Honorary Mention van het Science Fiction Research Association’s Innovative Research Award.


 


De tentoonstelling en performance worden ondersteund door Hybrid Lab Network, Open Next en Art4Med. Het project heeft subsidie ontvangen vanuit European Union’s Horizon 2020 research and innovation programma onder grant agreement No. 869984.


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Vrijheid of geestelijk afsterven

Ingrid Kluvers schreef een roman over de coming out van een lesbische vrouw in de jaren 1980. De worstelingen van hoofdpersonage Hans zijn deels autobiografisch en voor iedereen herkenbaar.

Lees verder

Onthulling van Laxmi Manuela

'Het voelt voor mij ontzettend goed om tijdens Rotterdam Pride 2023 mijn persoonlijke verhaal te delen en zo anderen, die twijfelen over hun geaardheid, te inspireren!'

Lees verder

Liefde wint in België

Alice on the Roof bracht een hartverwarmend nummer uit om een historische mijlpaal te vieren: de 20e verjaardag van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht in België.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden