Rainbow Collective Festival

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 26 mei 2023
Type: Festival
Website: https://rainbowcollectivefestival.nl/

Locatie:

Naam: Nijmegen
Plaats: Nijmegen
Provincie: Noord-Brabant
Land: Nederland

Omschrijving:

Op zoek naar de Stand van ons Regenboogland


Eind mei vindt voor de eerste keer het Rainbow Collective Festival plaats. Met een kleurrijk programma voor jeugd en volwassenen vraagt het festival aandacht voor de LHBTIQA+ emancipatie in Nederland. Het festival is een initiatief van Stichting Rainbow Collective in samenwerking met Arthouse LUX en Bibliotheek De Mariënburg en vindt plaats van vrijdag 26 tot en met zondag 28 mei 2023.


Een inclusief Nederland met gelijke rechten en acceptatie van LHBTIQA+-mensen. Zijn we daar al, of nog niet? Zo is het in Nederland sinds 2001 mogelijk dat twee mensen van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen. En sinds 2019 kunnen transpersonen hun genderaanduiding aanpassen zonder onomkeerbare aanpassingen aan hun lichaam. Maar nog steeds wordt het woord ‘homo’ veel als scheldwoord gebruikt. Is het voor partners van hetzelfde geslacht niet vanzelfsprekend om hand in hand op straat te lopen en kunnen kinderen in meeroudergezinnen slechts twee wettelijke ouders hebben. Ook heeft 22% van de LHBTIQA+’ers in Nederland ooit aangifte gedaan bij de politie van een fysieke of seksuele aanval. Nederland is van plaats drie naar plaats 13 gezakt op de lijst van meest LHGBTIQA+ vriendelijke landen. Cijfers die er niet om liegen.


De Stand van ons Regenboogland


Hoe goed, of hoe slecht gaat het eigenlijk? Om dit te verkennen, organiseert Stichting Rainbow Collective in 2023 voor het eerst het Rainbow Collective Festival: de Stand van ons Regenboogland.


Kleurrijk programma


Het programma varieert van stadswandelingen door de oudste regenboogstad van Nederland, artistieke films en voorstellingen, tot prikkelende gesprekken en een afterparty in Merleyn. Op vrijdag 26 mei presenteert Harm Edens de nu al legendarische, interactieve LGBTQQIP2SAA-nieuwsquiz over de geschiedenis, het heden en de toekomst van ‘de stand van ons regenboogland’. Op zaterdag praten bezoekers over ‘Woke’ in het debat Sien we Wakker. Het Zuidelijk Toneel speelt de voorstelling The Pink Sheep of the Family. Op zondag 28 mei kunnen bezoekers naar de theatervoorstelling Dood aan zee met acteur-choreograaf Barrie Stevens. De Regenboogroutes beleven haar première tijdens het festival waarbij de bezoekers mee kunnen wandelen door de Nijmeegse LHBTIQA+ geschiedenis.


Rainbow Collective programmeert speciaal voor het festival vijf verschillende films waaronder El Houb en de klassieker Een Vrouw als Eva. De bibliotheek geeft op vrijdagavond 26 mei podium aan Thom Wijenberg. Hij neemt je als bezoeker mee op een literaire verkenning van ons regenboogland.  Op zaterdagochtend is er een gratis voorlees- en knutselfeest voor kinderen vanaf 4 jaar.


Join the Collective


Het Rainbow Collective Festival gebruikt de kracht van cultuur om het maatschappelijke debat rondom LHBTIQA+ emancipatie aan te zwengelen. Wat gaat er goed? En wat kan beter? Kortom, verken samen met het Rainbow Collective Festival de Stand van ons Regenboogland.


Meer informatie of tickets kopen? Ga naar www.rainbowcollectivefestival.nl.


 


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Kaleidos GGZ

Geestelijke gezondheidszorg voor LHBTIQ+, Kaleidos is een veilige plek waar je zeker weet dat je jezelf kunt zijn. 'Bij ons is diversiteit de norm.' We speken medeoprichter en psycholoog Lin van der Donk.

Lees verder

Confessions & Talks

De 27e editie van Roze Filmdagen is voorbij. Wil je meer? Luister dan naar de eerste afleveringen van de Queer Movie Talks Podcast en kijk alle afleveringen van Queer Film Confessions.

Lees verder

Sara Kroos is terug

'Het belooft een vrolijk chaotische avond te worden (...) met scherpe humor, lieve liedjes, ongemakkelijke situaties en een gezellige, sarcastische ondertoon nu ze boven de veertig is en vier jaar op de bank heeft gelegen.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden