Australië & Pride

Over de hele wereld vinden jaarlijks honderden, misschien zelfs duizenden evenementen plaats van en voor de LGBTQI+-gemeenschap. Ook in Australië worden in elke provincie maandelijks verschillende evenementen georganiseerd. Er is geen betere manier om 'Down Under' te gaan dan met pride! Het ene evenement is nog grootser dan het andere en het is een hele uitdaging om ze allemaal te bezoeken. In dit artikel geven we tips over de beste LGBTQI+-evenementen die een reis naar Australië meer dan waard zijn.

Reizen naar Australië

Als je naar Australië wilt reizen vanuit bijvoorbeeld Amerika of Europa, heb je een visum nodig. Toeristen die niet langer dan 3 maanden in Australië blijven, kunnen heel eenvoudig online het eVisitor visum Australië aanvragen. Dit visum is in totaal 12 maanden geldig en je mag hiermee meerdere malen naar Australië reizen. In de 3 maanden dat je in Australië mag verblijven, kun je naar meerdere provincies afreizen voor de gaafste pride-evenementen. Niet alle evenementen zijn specifiek voor de LGBTQI+-gemeenschap en voor iedereen een aanrader.

Houd er met reizen naar Australië rekening mee dat de zomer en de winter tegenovergesteld zijn aan het Noordelijk halfrond. Voor evenementen in het zomerse jaargetij kun je dus het beste tussen oktober en mei naar Australië reizen.

Canberra – Australian Capital Territory

In de hoofdstad van Australië barst het van de culturele en creatieve evenementen. Deze twee zijn absoluut de moeite waard om eens te bezoeken:

SpringOUT Festival met Fair Day 2022

Met zijn oorsprong in 1999, is het nu een jaarlijks terugkerend festival in Canberra. Het begon als een Pride-bijeenkomst geleid door slechts twee vrijwilligers, maar is ondertussen uitgegroeid tot een door de overheid gesteund evenement. Het festival begint sinds zijn oorsprong altijd met de Fair Day, dit jaar op zaterdag 29 oktober. Kom deze dag de diversiteit van de LGBTQI+ gemeenschap vieren op de verschillende markten in Glebe Park vol met heerlijk eten en vermaak. Het verdere verloop van het evenement is erg divers en bevat ook digitale evenementen zoals een lezing van Toni Kola over haar boeken 'Who's your real mum' and 'My shadow is Pink'. Elke zaterdag heb je de mogelijkheid om mee te doen met de Front Runners. Ze spreken elke zaterdag van SpringOUT af om op verschillende plekken in Canberra te rennen. Iedereen die meedoet kan dit doen door mee te rennen, te wandelen, joggen of zelfs fietsen. Naderhand komt iedereen samen om heerlijk te brunchen.

De organisatoren van SpringOUT vinden het ook belangrijk dat men de oorspronkelijke bevolking van het land waarop het festival plaatsvindt erkent en respecteert. Vooral hun voorouders die ervoor gevochten hebben dat de huidige bevolking nu de vrijheid heeft om zichzelf te kunnen zijn.

Floriade

Floriade is een festival wat over de hele wereld gevierd wordt en staat in het teken van de lente en alles wat groeit en bloeit. Doordat de lente in Australië in de maanden september en oktober begint, vindt ook Floriade in deze maanden plaats. In 2022 staat het gepland van 17 september tot 16 oktober. Hoewel dit evenement niet specifiek in het teken staat van Pride, is het voor iedereen de moeite waard om eens mee te maken. Er hangt een verwelkomende sfeer in een decor van miljoenen bloemen en bloesems met het geluid van muzikale optredens in het hart van Canberra.

 

Sydney – New South Wales

In Sydney, het bruisende culturele hart van Australië, vinden door het jaar heen geweldige LGBTQI+-evenementen plaats. Het zijn er teveel om op te noemen, maar deze moet je een keer meegemaakt hebben:

Sydney WorldPride 2023 Opening Concert

Live and Proud, zo heet dit openingsconcert van WorldPride in Sydney op vrijdag 24 februari. Er zijn nog geen headliners bekendgemaakt, maar je kunt er zeker van zijn dat het een groot feest wordt met geweldige artiesten. Het concert zelf begint om 19 uur 's avonds en duurt tot ongeveer 21 uur, maar je kunt met een toegangskaartje al om 15 uur 's middags het terrein op om een hapje en drankje te nuttigen en alvast sfeer te proeven met pre-show entertainment. Mensen van over de hele wereld komen samen en het is voor alle leeftijden toegankelijk.

Sydney Gay and Lesbian Mardi Gras (SGLMG)

Van 19 februari tot en met 5 maart vindt het Sydney Gay and Lesbian Mardi Gras plaats. Op 15 februari begint echter al het Mardi Gras Film Festival genaamd Queer Screen. Tijdens dit festival worden shortfilms, documentaires, films en andere evenementen gemaakt door en voor queer mensen tentoongesteld. De oorsprong van SGLMG is gebouwd op de basis die is neergelegd door eerdere activisten die vochten voor LGBTQI-rechten in een tijd van veel discriminatie en onderdrukking. Tijdens dit Mardi Gras wordt zowel de vrijheid van nu gevierd, en het belang van social gerechtigheid benadrukt.

Ook in Queensland vindt in maart 2023 een queer filmfestival plaats, namelijk het Brisbane Queer Film Festival. Dit is na het Mardi Gras festival in Sydney een perfecte opvolger tijdens je verblijf in Australië.

SGLMG Fair Day 19 februari

Op de eerste dag van WorldPride en Mardi Gras vindt de SGLMG Fair Day plaats in Victoria Park. Iedereen binnen en buiten de LGBTQI+-gemeenschap is zowel overdag als laat in de avond welkom op de Fair Day. Ga dansen op de muziek van liveoptredens, of ga rustig picknicken op het gras met het eten en drinken van een van de kraampjes.

 

Brisbane en Cairns – Queensland

Zowel in Brisbane als in Cairns wordt een groot Pride Festival georganiseerd. Het festival in Brisbane, 10 tot en met 24 september, is zelfs het derde grootste Pride festival van Australië en de grootste van de provincie Queensland. In Cairns is het festival nog wat nieuwer, met dit jaar de 15e editie in oktober. Ook in Cairns en Brisbane wordt tijdens het festival een spectaculaire Fair Day georganiseerd. In Brisbane is de datum al bekend, namelijk 24 september op de laatste dag. Zo'n 4000 feestgangers zullen zich na de jaarlijkse pride march verplaatsen naar Musgrave Park voor de liveoptredens, leuke markten en andere activiteiten. In Cairns vindt de Fair Day plaats in het Tank Arts Centre. Van over de hele wereld komen reizigers naar Brisbane en Cairns voor deze festiviteiten. Als je op tijd het eVisitor visum voor Australië aanvraagt, wordt deze gemiddeld binnen 5 dagen goedgekeurd en kun je deze festiviteiten bijwonen.

In september is het ook aan te raden om een bezoekje te brengen aan het Gold Coast Queer Film Festival voor een filmpresentatie over de geschiedenis en de gevechten die de LGBTQI+-gemeenschap heeft moeten doorstaan om hier vandaag de dag deze feesten te kunnen vieren.

 

Victoria - Midsumma Festival

Ook het Midsumma Festival is een meerdaags festival wat in 2023 plaats zal vinden tussen 22 januari en 12 februari. Het is een ontzettend veelzijdig festival met theater, cabaret, feesten, live muziek, kunsttentoonstellingen, sport en verschillende publieke bijeenkomsten. In februari zal ook de jaarlijkse Pride March weer gehouden worden waar duizenden mensen vieren dat ze geliefd, divers en ronduit fabuleus zijn.

ChillOut Festival

Het country Pride festival van de mensen uit de regio van Daylesford is ondertussen uitgegroeid tot grootste Country Queer Pride evenement van Australië. Het zal plaatsvinden rond de tweede week van maart 2023.

 

Kies je festival en reis naar Australië

Of je nu naar het zomerfestival in Victoria gaat, of liever de lente viert in Canberra, kun je het hele jaar door naar Australië reizen voor de tofste LGBTQI+ festivals en evenementen. Ongeacht welke letter van LGBTQI+ je representeert, word je met open armen ontvangen door alle feestvierders. Ook als je niet zo'n feestbeest bent, kun je overal de cultuur en geschiedenis beleven en op je eigen manier vieren wat de pride-gemeenschap in de laatste jaren bereikt heeft. Met het eVisitor visum mag je in 12 maanden tijd meerdere keren Australië inreizen om verschillende plekken en evenementen te bezoeken.

 

*