LGBTQ-documentaires

Terwijl velen Pride eren door parades over de hele wereld bij te wonen, kunnen anderen ervoor kiezen om het te vieren door meer te leren over de beweging en de rijke geschiedenis erachter. Er zijn zoveel boeken geschreven en films en documentaires gemaakt. We lichten een paar docu's voor je uit.

L Word Mississippi: Hate the Sin 

De Showtime-documentaire L Word Mississippi: Hate the Sin bevat interviews met lesbische stellen die in conservatieve gebieden in het zuiden van de VS wonen, waar ze vaak worden onderworpen aan onverdraagzaamheid, homofobie en racisme. Geproduceerd door Ilene Chaiken, co-creator van de televisieserie The L Word, geeft de film een ​​persoonlijke kijk op veel van de strijd waarmee homoseksuele Amerikanen in de 21e eeuw worden geconfronteerd, terwijl vrome religieuze leiders en leden van de gemeenschap protesteren tegen de huwelijken en vakbonden van de proefpersonen.

The Death and Life of Marsha P. Johnson

Toen in de zomer van 1992 transgender-activist en drag-artiest Marsha P. Johnson dood werd gevonden in de Hudson River, waren vrienden en mede-activisten geschokt. Maar haar dood werd door de politie van New York als zelfmoord beschouwd en de nationale media schonken er weinig aandacht aan. Jaren later onderzoekt The Death and Life of Marsha P. Johnson haar weinig onderzochte dood terwijl de documentaire ook haar erfenis viert als pionier, in de jaren zestig en daarna, van wat de LGBTQ-rechtenbeweging zou gaan heten. Ook gaat The Death and Life of Marsha P. Johnson terug naar de Stonewall-rellen, hierin speelde Johnson namelijk een integrale rol.

Before Stonewall

De met een Emmy bekroonde documentaire Before Stonewall onderzoekt de homo-, lesbienne-, biseksuele en transgendergemeenschap voorafgaand aan de Stonewalrellen en analyseert het begin van een tijdperk van activisme. Met interviews met onder meer Allen Ginsberg en Audre Lorde, voert Before Stonewall deze geschiedenis terug naar de clubs in Harlem, waar je ook menig casino vindt, in de jaren twintig tot en met het Amerika van na de Tweede Wereldoorlog. Deze documentaire presenteert enkele minder bekende momenten uit de geschiedenis en laat zien hoe de Amerikaanse houding ten opzichte van homoseksualiteit evolueerde in de aanloop naar en na Stonewall.

How to Survive a Plague

David France’s documentaire met de naam How to Survive a Plague volgt de activisten die er hun levenswerk van maakten om een ​​behandeling te vinden voor de aids/hiv-epidemie. Aan de hand van honderden uren aan archiefmateriaal en interviews richt de film zich op de oprichters van de actiegroep Act-Up, die in 1987 werd opgericht in een poging de aids-crisis een halt toe te roepen. De film vertelt hoe een gepassioneerde groep jonge mensen echte veranderingen doormaakte toen de Amerikaanse overheid en farmaceutische bedrijven wegkwijnden in hun reactie op de epidemie. 

 

*