Vier een groene kerst

We willen natuurlijk het liefst een witte kerst, maar die kans is dankzij de klimaatcrisis nagenoeg verkeken. Om lief te zijn voor de aarde doen we er daarom goed aan om in plaats daarvan te kiezen voor een groene, oftewel een duurzame, kerst. Maar hoe pak je dat nou aan zonder dat je alle kerstvreugde verliest?

Duurzame kerstverlichting

Als er iets onlosmakelijk verbonden is met kerst dan is dat natuurlijk de kerstversiering. Kerstballen, grappige ornamenten, en uiteraard de allermooiste kerstverlichting. Hele straten hangen er vol mee en de kans is groot dat jij op zolder of in de kelder ook een doos vol met lichtjes hebt staan. Als je dit jaar duurzamer kerst wilt vieren, dan is het goed om eens kritisch naar je kerstverlichting te kijken. De ouderwetse kerstlampjes vreten namelijk energie, en dat is nou net wat je niet wilt. Een goed moment om over te stappen op duurzamere kerstverlichting zoals LED-kerstlampjes. Deze lampjes verbruiken veel minder energie en gaan ook nog eens veel langer mee. Dat is dus echt een win-win situatie. Tegenwoordig kun je ook nog eens werkelijk alles in LED-lampjes krijgen. Dus niet alleen de lichtjes in je kerstboom, maar ook die in je kerstkrans en guirlandes of in je zelfgemaakte kerststukje. Ook voor buiten kies je gewoon voor LED. Hang bijvoorbeeld sfeervolle ijspegelverlichting buiten voor zo'n feeëriek effect.

Een alternatieve kerstboom

Als je een duurzame kerst wilt vieren is de kans groot dat je dit jaar op zoek gaat naar een alternatief voor de traditionele echte kerstboom. Ook een kunstboom is vaak niet heel duurzaam. Want al doe je er vaak jaren mee, hij is wel gemaakt van plastic. Gelukkig ben je niet meer de enige die kiest voor een 'groene' kerstboom en heb je al veel meer keuze, waardoor het steeds makkelijker wordt om toch die echte kerstsfeer te creëren zonder een echte boom. Een mooi alternatief is bijvoorbeeld een houten kerstboom. Je hebt hier verschillende variaties in, maar altijd is er de vorm van een kerstboom in te herkennen. Of dat nou een echte kerstboom vorm is, of slechts een abstracte driehoek of zelfs een spiraal. Ook in de alternatieve kerstboom kun je decoraties naar keuze ophangen en natuurlijk mogen de duurzame kerstlampjes niet ontbreken. Mag wat jou betreft een echte boom toch niet ontbreken? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om een kerstboom te adopteren. Dan gaat jouw boom in januari gewoon weer lekker de grond in en kun je hem eventueel volgend jaar opnieuw in huis halen voor de feestdagen. Krijg je er ook nog echt een band mee.

Een vegan kerstdiner

Het allerbeste wat je kunt doen om de aarde groener te maken is vlees laten staan. Dat is voor veel mensen nog best lastig, want ze zijn er zo aan gewend om een maaltijd op te bouwen rond dat stukje vlees. En dat geldt helemaal voor het kerstdiner. Toch is het tijd om daar verandering in aan te brengen. Zoals vroeger overal de sigaretten op tafel stonden en de kamer blauw, is dat nu ondenkbaar, en die kant moeten we ook op met (elke dag) vlees eten. Een vegan kerstdiner is daarom essentieel tijdens een groene kerst. Heb je nou werkelijk geen idee hoe je dit moet aanpakken? Check dan vooral eens een van de vele vegan blogs die Nederland inmiddels rijk is.

Tweedehands pareltjes

Voor veel mensen horen bij de kerstdagen ook cadeautjes onder de (alternatieve) kerstboom. Vooral wanneer je ook al Sinterklaas viert is al dat consumeren natuurlijk niet echt een duurzame aangelegenheid. Toch kun je ook bij het doen van je kerstinkopen duurzamere keuzes maken. Bijvoorbeeld door te kiezen voor tweedehands cadeautjes. Het stigma dat vroeger op tweedehands lag is inmiddels allang niet meer aanwezig, sterker nog, pre loved is juist hipper dan ooit. Je hoeft dan ook helemaal niet te verbergen dat jouw cadeautje al eens door iemand anders is uitgepakt, maar kunt er zelfs een beetje over pochen. Als je dan zo'n mooi tweedehands cadeautje hebt gekocht, zorg er dan ook voor dat je het duurzaam inpakt. Dat kun je doen met pakpapier met een FSC label, maar het kan nog beter. Heb je bijvoorbeeld op zolder nog een zak vol oude kleding of stoffen liggen waar je niks mee doet? Dan kun je daar je cadeautjes mee inpakken. Met een mooi zijden lint erom heen ziet het er eigenlijk nog chiquer uit dan gewoon pakpapier. Heb je zelf maar weinig inspiratie om er iets moois van te maken dan levert een enkele zoekopdracht op het wereldwijde web je zo een heleboel leuke ideeën op.

Kliekjesdag

Een veelgemaakte fout tijdens de kerstdagen is dat de ogen groter zijn dan de maag. Dat begint helaas al bij het doen van de inkopen, waardoor je ieder jaar weer met grote hoeveelheden voedsel over blijft zitten. Want stel je voor dat je eens te weinig zou hebben! Probeer daarom dit jaar gewoon eens een gang minder te doen, zodat iedereen zich niet overvol eet, maar precies genoeg heeft gegeten. Daarmee voorkom je dat je veel etensresten de kliko in ziet gaan. En heb je dan toch nog van alles over na de kerstdagen? Dan kun je heel goed een kliekjesdag houden waarbij je gewoon van alles door elkaar eet. Heb je helemaal niet zo'n zin meer in eten na de feestdagen? Bak wat je nog hebt dan op met wat kruiden en doe het in een bakje in de vriezer voor een ander moment.

*