Kerstdiner

Nog even en het is weer kerst. Je kunt erop rekenen dat zo’n beetje iedereen al de hele maand aan het bedenken is wat er tijdens het kerstdiner geserveerd moet gaan worden. Jij ook? Je hebt nu nog de tijd om een keer te ‘proefkoken’ voor het kerstdiner. Dat is altijd een goed idee. Een nieuw gerecht voor het eerst tijdens de kerst proberen is vragen om problemen. Door nu alvast een voorlopig kerstmenu samen te stellen en de diverse onderdelen een keer te bereiden, kun je goed bepalen of alle gerechten en bijgerechten goed bij elkaar passen en welke aanpassingen je nog wilt doen. Andere kruiden, ander vlees, toch liever vis of simpelweg wat langer in de oven. Het zijn soms kleine dingen die ervoor zorgen dat je kerstdiner een echt succes wordt.

Ga nu eens niet gourmetten

Gourmetten is gezellig en vaak ook lekker. Maar het is al zo vaak gedaan, met de kerst, met pasen, op verjaardagen en zelfs tijdens kinderfeestjes, dat het niet echt meer bijzonder is. Kies er nu eens voor om een echt kerstdiner te bereiden. Dit kost wat meer tijd dan het bestellen van de gourmetschotel, de sausjes en de bijgerechten, maar het is veel leuker!

Maak eens een mooi vleesgerecht kerst. Kies, bijvoorbeeld, voor een gevulde kalkoen, voor hertenrugfilet of voor een mooie angus steak. Je kunt al deze soorten vlees kerst gewoon online bestellen. Je krijgt er een beschrijving bij voor de bereiding en dan hoef je alleen nog maar te zorgen voor een voorgerecht, een tussengerecht, wat bijgerechten en het nagerecht. Appeltje-eitje, toch?

Verdeel de gangen onder de gasten

Samen kerst vieren is toch wel het leukste dat er is. Gezellig een hele avond tafelen en genieten van alle bijzondere gerechten. Toch kan het nog wel eens lastig zijn om een compleet kerstdiner in elkaar te flansen. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om het kerstdiner op te delen. De één maakt het voorgerecht en een ander maakt het hoofdgerecht, weer een ander zorgt voor het nagerecht, dat idee.

De traditie schrijft voor dat degene bij wie het kerstdiner gehouden wordt, zorgt voor het hoofdgerecht, de bijgerechten bij het hoofdgerecht, drankjes en de koffie na het diner. De gasten kunnen dan een ander onderdeel van het kerstdiner toegewezen krijgen. Dit kan in een roulatiesysteem gedaan worden, maar er kunnen ook lootjes worden getrokken. Het leuke is dan dat het kerstdiner voor een groot deel een verrassing is voor iedereen. Het gevaar is dan wel dat de gerechten niet zo mooi op elkaar aansluiten. Maar hé, dat kan ook onderdeel zijn van de charme.

*