Trouwauto met zonnedak

Met de toegenomen belangstelling voor hernieuwbare en duurzame energiesystemen en natuurlijk elektrisch aangedreven voertuigen, zijn auto's op zonne-energie op de voorgrond gekomen. Veel autobedrijven werken daarom aan het maken van voertuigen op zonne-energie. Dit zijn elektrische voertuigen die gebruikmaken van fotovoltaïsche cellen om energie uit zonlicht om te zetten in elektriciteit. Deze voertuigen kunnen wat zonne-energie opslaan in batterijen, zodat ze 's nachts of bij afwezigheid van direct zonlicht probleemloos kunnen rijden. Als voertuigen op zonne-energie op grote schaal worden gebruikt, helpen ze niet alleen tegen de milieuvervuiling, maar ook tegen geluidsoverlast. Inmiddels is het al mogelijk om auto’s met zonnepanelen op het dak te kopen. Hierbij kun je bijvoorbeeld kiezen voor de volgende modellen! 

 

Hyundai Ioniq 5

Hyundai voegt zich bij het feest op zonne-energie met een auto die is gericht op duurzaamheid en futuristische mobiliteit met zijn nieuwe IONIQ 5. De auto zal verkrijgbaar zijn met twee batterijformaten en twee aandrijflijnen. Een batterij van 72,6 kWh die een gecombineerd vermogen van 225 kWh en een koppel van 605 Nm produceert. In combinatie met de optie met vierwielaandrijving kan de IONIQ 5 topsnelheden bereiken van 185 km/u. De optie met tweewielaandrijving maakt het grootste bereik mogelijk, met een bereik van ongeveer 480 km, met de grootste batterij optie. Hyundai zegt dat de zonnepanelen optie van het voertuig kan helpen het bereik te vergroten tot 2.000 km per jaar extra bereik als het wordt gereden op locaties met een gezond aantal zonnige dagen per jaar. Wel is het aan te raden om je energieleverancier te vergelijken. Overstappen op andere energie kan namelijk wel verstandig zijn op het moment dat jij je auto alsnog ook moet opladen thuis.

 

Lightyear One

De Nederlandse startup Lightyear heeft onlangs een prototype onthuld voor wat volgens hen de eerste auto is die lange afstanden kan afleggen terwijl hij alleen wordt aangedreven door de zon. Het bedrijf claimt dat de auto een actieradius heeft van 725 km (WLTP). Volgens Lightyear verbruikt hun auto 83 Wh/km (WLTP) en accelereert hij in tien seconden van 0-100 km/u. Naast het opladen op zonne-energie kan de auto ook worden opgeladen bij laadpalen en reguliere stopcontacten. Alleen bij zonlicht kan Lightyear One opladen met 12 km/u. Met snelladen van 60 kW kan de auto dankzij het efficiënte opladen tot 570 km. De cijfers op de website van Lightyear suggereren dus dat we niet zo ver zijn als sommigen misschien denken van het zien van langeafstands-SEV's. 

 

Aptera Sol

Aptera's Sol is een driewieler-EV op zonne-energie en een lust voor het oog en een absolute aanrader als trouwauto. Aangedreven door de kracht van de zon, zoals Aptera Motors op zijn website vermeldt, zal de nieuwe driewieler-EV van de autofabrikant een bereik hebben van maximaal 1.609 km met een volledige lading. Het voertuig voor twee personen (en één huisdier) heeft een zonnepaneel op het dak en kan een bereik van maximaal 72 kilometer per dag bieden. De voertuigen laden op met hun zonnepanelen in parkmodus. Het bedrijf heeft een specificatieblad vrijgegeven waarin wordt uitgelegd dat de sEV (zonne-EV) in 3,5 seconden van nul naar 96 km/u kan gaan terwijl hij in vierwielaandrijving is met 150 kW. En met voorwielaandrijving kan hij in 5,5 seconden van 0 naar 96 km/u gaan. Het heeft een topsnelheid van 160 km/u.

 

*