Vrouwelijke voetbalhelden

Het eerste wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen werd gehouden in China in 1991. Sindsdien heeft het spel een rijke en legendarische geschiedenis ontwikkeld. Inmiddels plaatsen veel Nederlanders dan ook voetbalweddenschappen op de wedstrijden in het vrouwenvoetbal. Spelers van over de hele wereld verbazen ons met hun vaardigheden op het veld en boeien ons met hun leven buiten het spel. Het zijn supersteratleten die vergelijkbaar zijn met elke andere sport ter wereld, maar wie zijn de beste vrouwelijke voetballers ooit? Je leest het hier. 

Alex Morgan lijkt de plaats van Mia Hamm te hebben ingenomen als de meest herkenbare vrouwenvoetballer van de huidige generatie. En ze heeft de cijfers om dat te staven. Morgan speelde bij Cal, trad in 2010 toe tot de USWMNT en heeft met 160 interlands de grens van 100 doelpunten gepasseerd. Ze verscheen in een aflevering van "The Simpsons" samen met verschillende USWMN-teamgenoten in 2015 en is al een Women's World Cup-winnaar en Olympisch gouden medaillewinnaar met mogelijk nog een decennium te spelen. Ze is ook een romanschrijfster, met een reeks boeken met een jeugdthema genaamd "The Kicks" waarvan een serie is gemaakt op Amazon Prime.

Cristiane is de Scottie Pippen van Michael Jordan van Marta als het gaat om het Braziliaanse vrouwenvoetbal. Cristiane, de topscorer in de Olympische geschiedenis, is een van de drie vrouwen (naast Christine Sinclair en Birgit Pirnz) die een hattrick scoort op de Olympische Spelen. Ze heeft al veel interlands gespeeld voor Brazilië. Cristiane leidde ook een beroemde spelersopstand tegen de Braziliaanse voetbalfederatie en trok zich kort terug uit de selectie uit protest tegen het ontslag van coach Emily Lima in 2017.

De Duitse Nadine Angerer was meer dan tien jaar in de leer bij het nationale team van de legendarische doelman Silke Rottenberg, maar moest aan het werk toen Rottenberg haar ACL scheurde voor het WK Dames 2007. Angerer kreeg het hele toernooi geen enkel doelpunt tegen en Duitsland won voor de tweede keer op rij het WK. In 2013 werd ze de eerste doelman - man of vrouw - die werd uitgeroepen tot FIFA Wereldspeler van het jaar. Angerer is inmiddels gestopt als voetballer, al traint ze nog wel keepers. 

Abby Wambach was in 1997 de beste voetbalrekruut van de middelbare school in de Verenigde Staten en leidde vervolgens de Universiteit van Florida naar het eerste NCAA-kampioenschap in vrouwenvoetbal in 1998. Ze sloot zich in 2001 aan bij het nationale team, maar zou pas tijdens haar laatste internationale wedstrijd in 2015 een WK voor vrouwen winnen. Wambach beëindigde haar carrière als 's werelds grootste doelpuntenmaker in de internationale competitie met 184, en haar doelpunt op het laatste moment uit een kopbal (haar kenmerkende schot) om Brazilië te verslaan in de Olympische finale van 2004 wordt beschouwd als een van de bekendste goals ooit.

Marta Vieiera da Silva is de enige voetballer, man of vrouw, die zes keer is uitgeroepen tot Wereldspeler van het jaar, met vijf opeenvolgende overwinningen van 2006 tot 2010. Als kind mocht ze niet voetballen met jongens, maar de topscorer van het WK vrouwenvoetbal maakte geïmproviseerde ballen van oude boodschappentassen om haar vaardigheden aan te scherpen. Marta is al jarenlang een van de beroemdste en beste vrouwenvoetballers ter wereld.

Mia Hamm werd geboren met een klompvoet en moest als kind corrigerende schoenen dragen, maar zou de jongste speler in de geschiedenis van het Amerikaanse nationale damesteam worden toen ze in 1987 op slechts 15-jarige leeftijd het veld betrad.  Het Amerikaanse team bloeide het grootste deel van de volgende twee decennia op met Hamm als uithangbord terwijl ze een carrière uitbouwde als een van de grootste vrouwenspelers in de geschiedenis en in 2004 met pensioen ging als 's werelds grootste doelpuntenmaker in de internationale competitie met 158 ​​goals.

 

*