Gooi het roer om

Wil je het roer omgooien en totaal ander werk gaan doen? Misschien wil je ander werk en heb je de juiste opleiding niet gedaan of mis je bepaalde certificaten. Je hoeft die baan dan niet af te schrijven want soms kun je door een cursus te volgen toch in aanmerking komen voor die nieuwe functie. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van cursussen en korte opleidingen waarmee jij het roer kunt omgooien en solliciteren op die andere baan.

 

Een cursus in een programmeertaal als Java of C++

Heb geen IT-achtergrond maar lijkt het je leuk om als programmeur aan de slag te gaan? Zelfs als je geen opleiding in IT hebt gevolgd kun je toch aan de slag als programmeur door je te bekwamen in een specifieke programmeertaal. Er is namelijk nog steeds een schreeuwend tekort aan programmeurs, dus als jij een cursus hebt gevolgd in Java, C++ of Python, dan is de kans groot dat je zo aan de slag kunt. Je kunt voor vrijwel elke programmeertaal vanuit huis een online cursus volgen, en er worden ook op verschillende fysieke locaties cursussen in verschillende programmeertalen georganiseerd.   

 

Een cursus EHBO

Het is verstandig om een EHBO-cursus te volgen, want je weet nooit wanneer je deze vaardigheden nodig hebt. Het is ook een handig certificaat om te hebben als je van baan wilt wisselen, want er zijn genoeg beroepen waar je een EHBO diploma voor nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld aan de slag in een kinderdagverblijf of werken als kraamverzorger, dan is een EHBO diploma een vereiste. En ook als je in een zwembad als badmeester wil gaan werken of in een jachthaven als havenmeester moet je een EHBO-diploma hebben. Een EHBO-cursus hoeft niet heel veel tijd en geld te kosten, want een uitgebreide cursus duurt vaak 2 of 3 dagen en kun je op verschillende locaties in het land volgen. 

 

Auto rijlessen, theorie en praktijk

Een rijbewijs is handig als je op zoek bent naar een andere baan. Niet alleen voor je vervoer maar ook omdat een rijbewijs een noodzaak is voor een aantal beroepen. Je kunt dan denken aan banen als taxichauffeur, koerier of consultant. 

Als je een rijbewijs wilt halen moet je praktijkexamen en auto theorie examen doen. De praktijklessen volg je bij een rijschool, maar het theorie examen oefenen kun je thuis doen, door middel van een online cursus of een cursusboek. En heb je altijd al vrachtwagenchauffeur willen worden, dan kun je als je in het bezit bent van je auto rijbewijs beginnen met een C-rijbewijs met vakbekwaamheid. 

 

Een cursus Excel 

Excel is een enorm uitgebreid en veelzijdig spreadsheetprogramma en voor veel functies is kennis daarvan een vereiste. Wil je bijvoorbeeld het roer omgooien en gaan werken als business analist of wil je als boekhouder aan de slag, dan moet je overweg kunnen met Microsoft Excel. Kun je nog helemaal niet met Excel overweg, dan kun je beginnen met een online basiscursus Excel waarin je de basisvaardigheden leert om met het programma te kunnen werken. Je kunt daarna een Excel cursus voor gevorderden volgen waarin je bijvoorbeeld koppelingen leert maken tussen tabs en leert hoe je complexe berekeningen kunt maken. 

 

*