Alle kleuren van de regenboog

Elk jaar tijdens Pride zie je overal ter wereld die regenboogvlaggen wapperen. Ze staan voor blijdschap, verschillen en dat iedereen erbij hoort. In de Pride maand draagt iedereen dan ook kleding in alle kleuren van de regenboog, denk aan shirts, jassen, broeken en zelfs een sport bh dames. De Pride-vlag is nu echt een wereldberoemd teken geworden voor de LGBTQIA+ gemeenschap. Maar weet je eigenlijk wat die kleuren betekenen?

Diepere betekenis

De oorspronkelijke acht kleuren van de Pride-vlag hebben allemaal een diepere betekenis. Rood staat voor het leven, zoals ons hart dat klopt. Oranje betekent genezing, omdat plezier en vreugde belangrijk zijn voor herstel. Geel symboliseert de zon en straalt positieve energie en nieuwe ideeën uit. Groen staat voor de natuur, een plek waar je je beter voelt, en het staat ook voor groei en welvaart. Indigo of blauw brengt rust en kalmte, terwijl violet koninklijk is en staat voor de geest, trots en spiritualiteit. Deze kleuren vormen samen een krachtig symbool van diversiteit en acceptatie in de LGBTQIA+ gemeenschap. Er is speciale kleding die de gemeenschap representeert, maar je hebt ook kleurvolle sportkleding zoals de boho print sport bh van Panache sport. En wist je dat de nieuwere Progress Pride-vlag werd geïnspireerd door andere Pride-vlaggen, zoals de Philadelphia Pride-vlag uit 2017 en de transgender-vlag? Hier zitten nog meer kleuren in.

Zwart, bruin, roze, baby blauw en wit

Een leuk iets van de Progress Pride-vlag is dat er zwarte en bruine strepen zijn toegevoegd boven op de gewone regenboogkleuren. Die strepen staan voor mensen van kleur (POC) in de LGBTQIA+ gemeenschap. Dat is belangrijk omdat POC vaak niet genoeg erkenning kreeg. Vroeger werden POC niet altijd gezien voor hun harde werk in de LGBTQIA+ beweging. Die strepen zijn een manier om dat recht te zetten en te laten zien dat POC, zoals Marsha P. Johnson, een enorme rol hebben gespeeld bij het opbouwen van de Pride-beweging. De zwarte streep symboliseeert ook mensen met HIV/AIDS, degenen die eraan overleden zijn en het blijvende stigma rondom de ziekte.

Daarnaast zie je ook roze, baby blauw en wit. Die kleuren komen van de transgender Pride-vlag die in 2000 door transvrouw Monica Helms is bedacht. Normaal gesproken worden roze en baby blauw gebruikt om het geslacht van een baby aan te geven, maar hier betekenen ze iets anders. Ze staan voor genders. En de witte kleur staat voor mensen die in transitie zijn, interseks zijn of zich niet binnen de traditionele geslachtsvormen identificeren.

Plaatsing van kleuren en nieuwe vorm

De Progress Pride-vlag is niet alleen cool vanwege de kleuren, maar ook omdat 'ie er anders uitziet. In plaats van de gewone strepen zie je hier een driehoek, waarin de oude regenboog naast nieuwe strepen staat. Dat is niet zomaar; het heeft een betekenis. De driehoek en hoe de kleuren zijn geplaatst, laten zien dat er nog veel werk te doen is. Het herinnert ons eraan dat we blijven vechten voor zaken zoals de rechten van mensen van kleur en transgenders. De nieuwste toevoeging is een gele driehoek met een paarse cirkel in, en dat is voor de interseksegemeenschap. Die worden vaak vergeten. De gele driehoek staat voor diversiteit, en de paarse cirkel betekent samenhorigheid en erkenning. Het laat zien dat we allemaal samen in de Pride-beweging staan!

*