Anna-Lou 'Annie' Leibovitz (geboren 2 oktober 1949) is een Amerikaanse fotograaf. Ze staat vooral bekend om haar boeiende portretten - vooral van beroemdheden - die vaak onderwerpen in intieme omgevingen en poses bevatten.
Zo fotografeerde ze John Lennon op de dag dat hij werd vermoord en haar werk is gebruikt op talloze albumhoezen en tijdschriften. Ook was ze de eerste vrouw die in 1991 een tentoonstelling organiseerde in de National Portrait Gallery van Washington. Ze won vele onderscheidingen en prijzen voor haar werk.
Leibovitz volgde haar opleiding aan het San Francisco Art Institute. In 1970 begon ze te werken voor het blad Rolling Stone en sinds 1983 werkt ze voor het tijdschrift Vanity Fair.
Foto: Annie Leibovitz – wikiCommons
Het leven van een fotograaf
In 2005 publiceerde Annie Leibovitz één van haar beroemdste fotoboeken: Het leven van een fotograaf: 1990-2005. Hoewel de fotocollectie veel laat zien over het persoonlijke leven van Leibovitz, bleef zij liever achter de schermen en in eerste instantie vertikte ze het om een toelichting te schrijven voor het boek. Maar toen Annie Leibovitz haar fotocollectie aan het samenstellen was, stond haar redacteur erop dat ze een inleiding zou schrijven. 'Ze liet me gewoon zitten en zei: 'Annie, je moet dit uitleggen.' Ik schopte en schreeuwde.'
Zoals de meeste mensen die menselijk gedrag observeren voor de kost - fotografen, schrijvers, psychotherapeuten - was Leibovitz comfortabel om het leven van anderen vast te leggen, maar niet geneigd om zichzelf te onthullen. Maar na 35 jaar verstoppen achter de camera, wist Leibovitz dat haar redacteur gelijk had. In een interview met Newsweek in 2006 sprak Leibovitz openlijk over de persoonlijke boodschap van 'Het leven van een fotograaf.'
'Het leven van een fotograaf', erkende Leibovitz in een interview met Newsweek in 2006, is een 'fotografische memorie' - een boeiende, prachtig samengestelde catalogus van het leven. De foto's zijn zowel persoonlijk, van haar ouders, broers en zussen en kinderen, als professioneel (Nelson Mandela, Nicole Kidman en nog tientallen andere beroemdheden verschijnen op de pagina's). Ook bevat het boek foto's van landschappen, opnamen van Sarajevo, de Egyptische piramides en de nasleep van 9/11. Daarnaast zegt 'Het leven van een fotograaf' veel over Liebovitz' relatie met de beroemde essayist en activist Susan Sontag (1933-2004).
Relatie met Susan Sontag
Leibovitz had een hechte romantische relatie met schrijfster en essayist Susan Sontag (1933-2004) van ruim 10 jaar. Sontag's boek Het leven van een fotograaf verscheen een jaar nadat Susan Sontag aan leukemie was overleden. De fotorapportage bevat beelden van Sontag en Leibovitz toen ze samen de wereld rond reisden, in hun flat in Parijs en hun huizen in New York, waar ze in appartement tegenover elkaar woonden, maar ook zien er foto's te zien van een stervende en dode Susan Sontag, wat voor veel controversie zorgde.
Tijdens het leven van Sontag maakte geen van beide vrouwen publiekelijk bekend of de relatie een vriendschappelijk of een romantisch karakter had, maar Leibovitz gaf zich compleet bloot in het interview met Newsweek in 2006. Volgens Leibovitz vertelde Het leven van een fotograaf meerdere verhalen, maar Susan's verhaal was een 'liefdesverhaal.' Ook vertelde ze openlijk over de aard van haar relatie met Sontag: 'Noem ons geliefden, ik hou van dat woord. Geliefden klinkt romantisch. Ik ben hier heel duidelijk over: Ik hou van Susan.'
In 2007 werd er een documentaire over haar gemaakt: Annie Leibovitz: Life Through a Lens