Polyamorie: Hoe is het echt?

Polyamorie, sommige mensen weten niet wat het precies is. Vele anderen hebben er een beeld bij, maar kennen niet de echte verhalen. Tijd voor een gesprek met iemand die er ervaring mee heeft: Sarai Erkens. Ze woont samen met haar partner Tom, heeft ook een relatie met Gerard én een relatie met Michelle.

Foto's: Yvette Glasius

Wat is polyamorie?

Polyamorie is een levenswijze waarin iemand meer dan één liefdespartner kan hebben. Sommige mensen ervaren polyamorie niet alleen als een levenswijze maar zelfs als hun geaardheid. Een belangrijk kenmerk van polyamorie is dat iedereen alles in openheid en eerlijkheid bespreekt en dat relaties zich ontwikkelen met medeweten en instemming van iedereen die erbij is betrokken.

Ik kom uit een vrij traditioneel gezin. Mijn vader en moeder waren getrouwd en bleven bij elkaar 'tot de dood hen scheidt'. Ik vraag mij af hoe polyamorie op het pad van Sarai kwam in een wereld waarin het niet de norm is. 

Sarai vertelt: 'Ik ben eigenlijk al polyamoreus zolang ik het mij kan herinneren en dat is nooit veranderd. De eerste keer dat ik meerdere mensen tegelijkertijd leuk vond was toen ik 7 jaar was en in groep 4 zat. In mijn klas zaten twee hele leuke kindjes, een jongen en een meisje die verkering hadden met elkaar. Ik was op hen beide verliefd én op hen samen. Ik vond hun verkering heel leuk en ik hoopte dat we samen met z'n drieën verkering zouden krijgen en samen veel leuke dingen zouden doen! Die verkering met z'n drieën is er uiteindelijk niet gekomen, maar toch is dit een van mijn favoriete poly-herinneringen omdat de verliefdheid zo fijn voelde.'

Sarai kreeg toen ze 14 was een monogame relatie, maar merkte dat dit voor haar niet werkte. Hoewel er discussie is over of polyamorie een geaardheid is of een leefstijl, voelt het voor Sarai duidelijk als haar geaardheid. Vanaf haar 21e besloot ze enkel nog polyamoreuze relaties aan te gaan. Sarai: 'Mijn drie partners zijn ook polyamoreus. Ik vind het heel leuk om te horen over wat mijn partners meemaken en voelen voor andere mensen. Al sta ik er ook voor open om ooit iemand te daten die monogaam is, dat noemen ze weleens een mono-poly relatie. Ik ken zelf meerdere mensen in een mono-poly relatie

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.

Recent nieuws:

Queer films & series

Tijdens de donkere dagen voor kerst en oud & nieuw lekker met een warm dekentje op de bank voor de tv of ontspannen in een zachte bioscoopstoel? Er is genoeg te zien.

Lees verder

Hoezo seks stuk?!

'Haal je maar niks in je hoofd.' Mijntje en Mia gaan oppassen op de poezen van Lize Korpershoek. Zij maakte in 2019 de documentaire 'Mijn seks is stuk' en Mijntje wil daar meer over weten.

Lees verder

Rapport over biseksualiteit

Opvallende resultaten in 'Intersections', het eerste rapport specifiek over biseksualiteit. Samen met Barbara Oud, directeur van Stichting Bi+ Nederland, nemen we de resultaten door.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden