Jehova's Getuige Prince en homoseksualiteit

 

 

 

Sinds het plotseling overlijden van Prince op 21 april jl. wordt er druk gespeculeerd over de doodsoorzaak, dit in verband met het feit dat hij al jaren een vrome Jehova’s Getuige was. Leden van die kerk worden namelijk niet alleen geacht van deur tot deur te gaan met ‘de Wachttoren’, ze mogen – teneinde hun lichaam ‘puur’ te houden – ook bepaalde medische ingrepen niet ondergaan. Volgens insiders had de popster uit Minneapolis, na jaren rondspringen op hoge hakken, veel last van zijn heupen en knieën. Mogelijk is een overdosis pijnmedicatie hem fataal geworden.

Wat volgens Jehova’s Getuigen ook beslist niet 'puur' is – je voelt ‘m al aankomen – is homoseksualiteit. Bij de bekeerde Prince resulteerde dat in een merkwaardige knipperlicht werkrelatie met het lesbische koppel Wendy Melvoin en Lisa Coleman (‘Wendy & Lisa’). Stonden zij in de jaren ’80 nog, gehuld in paars kant, met hem op het podium als leden van zijn band The Revolution, na zijn bekering meed hij het tweetal (hij eiste dat zij hun homoseksualiteit in het openbaar afzwoeren). Om hen vervolgens in 2006 weer in de armen te sluiten; in dat jaar traden zij gezamenlijk op tijdens een prijsuitreiking.

Prince zwabberde dus een beetje in zijn stellingname, terwijl de visie van Jehova’s Getuigen op homoseksualiteit bepaald niet ambivalent te noemen is. Neem bijvoorbeeld dit voorlichtingsfilmpje van de website van de kerk, speciaal gericht op kinderen: eenvoudiger kan toch niet. Misschien had Prince het nog niet gezien?

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Volleybal: Netzo & EuLeVoTo

Europees Lesbische Volleybaltoernooi in Amsterdam: de 33e editie van EuLeVoTo is dit weekend. We spreken Megan, over volleybal, het toernooi en de Amsterdamse queer vereniging Netzo.

Lees verder

Kaleidos GGZ

Geestelijke gezondheidszorg voor LHBTIQ+, Kaleidos is een veilige plek waar je zeker weet dat je jezelf kunt zijn. 'Bij ons is diversiteit de norm.' We speken medeoprichter en psycholoog Lin van der Donk.

Lees verder

Confessions & Talks

De 27e editie van Roze Filmdagen is voorbij. Wil je meer? Luister dan naar de eerste afleveringen van de Queer Movie Talks Podcast en kijk alle afleveringen van Queer Film Confessions.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden