Relatieroltrap

Loopt het niet lekker op het gebied van relaties? Heb je vragen die je aan niemand anders durft te stellen? Heb je behoefte aan een onafhankelijk perspectief op jouw kwestie?

In onze relatierubriek 'Roos weet raad' kijkt Roos Reijbroek (relatiecoach @ De Vrije Ruimte) met je mee en beantwoordt jouw vraag. Geen onderwerp is haar te gek; van leeftijdsverschillen tot BDSM, van hechtingsproblemen tot alledaags gekibbel, van consentkwesties tot open relaties, alles wat te maken heeft met relaties kun je bij haar kwijt.

Meer info over Roos en De Vrije Ruimte vind je hier

 ---

 

Ik weet niet zo goed hoe ik om moet gaan met mijn vriendin, nu met corona. We wonen niet samen en dat willen we ook niet. Tenminste; nu met het virus lijkt het alsof we het beter wel kunnen doen. We worden allebei gek van het geregel: wie heb jij gezien deze week, is diegene getest, kunnen wij elkaar nu wel zien want ik moet morgen naar mijn moeder… We moeten er een hele agenda op naslaan elke keer. Nu is zij ook nog eens haar baan verloren en heeft ze moeite haar huur te betalen. Het zou ons leven zo veel makkelijker maken als we samen zouden wonen. Maar is dat wel een goeie reden, vraag ik me af? Ik hou echt wel van haar, we zijn al een paar jaar happy samen. Misschien moest het er toch een keer van komen, maar wat als het niet werkt, we veel te veel op elkaar lip zitten, en we er spijt van krijgen? Dan hebben we helemaal een probleem. Hoe maak je zo'n beslissing? Ik hoop dat je advies hebt.

 

Lieve anonieme schrijver,

Het is me wat, enigszins verantwoord LAT'ten tijdens de coronapandemie. Ik lees verschillende factoren die meewegen in je kwestie, dus die ga ik uitdiepen. Laat me beginnen met je te bedanken. Je gaat serieus met de staat van de wereld om en dat verdient waardering. Aan eventueel tornen aan de richtlijnen wil ik hier dus verder geen aandacht besteden.

De relatieroltrap

Ik lees in je brief een twijfel die ik vertaal als de volgende: wil ik de volgende stap op De Relatieroltrap zetten? De relatieroltrap is een concept dat je al beter kent dan je denkt. Het zijn de normen die we, vaak onuitgesproken, hebben over hoe een relatie zich moet ontwikkelen. Dat begint met daten, elkaar leren kennen, voor het eerst seks hebben, exclusief zijn naar elkaar, familie en vrienden ontmoeten, reizen, samenwonen, kat/hond nemen, trouwen, kinderen krijgen, samen met pensioen, tot de dood erop volgt. Je zou moeten beginnen bij het begin, en telkens doe je een volgend stapje 'omhoog'. Gaat een relatie voorbij, dan val je van de roltrap en begin je weer bij start.

Dit is een hardnekkig riedeltje waarvan jij zelf ook al hebt gemerkt dat je er niet per se iets mee hoeft. Je wil(de) aanvankelijk niet samenwonen met je vriendin, want jullie relatie is heerlijk zoals die is. Nu komt die samenwoonvraag toch boven, en weet je niet zeker wat je ermee moet. Moeten jullie op de roltrap? En als je erop bent, kun je dan ook weer de-escalaten? Het antwoord op de eerste vraag is: nee, je hoeft niet op die roltrap. Je overweegt nu 

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Toename discriminatie

Schrikbarend: Het aantal meldingen van LHBTIQ+ discriminatie is met bijna een kwart gestegen. 'De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden.'

Lees verder

Even opwarmen

Zina is bijna te laat op haar werk en Mijntje biedt aan om haar een lift te geven. Dan kan Zina zich in de auto alvast een beetje voorbereiden op haar eerste klant…

Lees verder

Wij oude vrouwen

'Nou,' begon Willy. 'Amy is de ex van Beth. En ze is de reden dat jij een kartonnen doos in de kelder hebt staan. Wil je het hele verhaal?' – Fran & The City, deel 10.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden