Mock, Janet (1983)

"We hebben allemaal (LHBT, red.) een periode gekend waarin we onze ware identiteit besloten te verbergen, uit angst voor veroordeling, afwijzing of zelfs geweld." Janet Mock heeft haar ware identiteit ook verborgen gehouden, maar is er trots op dat die tijd voorbij is. "Ik ben nu een zichtbare, trotste, gekleurde transvrouw." Ze is even stil. "Elke keer als ik mijn identiteit verklaar brengt dat emotie met zich mee. Elke keer als ik een ruimte betreed, verbind ik mijn vrouwelijkheid, mijn donkere huidskleur, mijn trans-zijn en mijn andere kenmerken met elkaar en dat geeft kracht, maar ook een begrijpelijke spanning. Daarom vertel ik mijn verhaal, in de hoop dat mensen beter begrijpen wat voor unieke uitdagingen velen van ons doormaken. Ik wil mensen graag meer inzicht en instrumenten geven om hun omgeving veilig en toegankelijk te maken voor iedereen."

Janet Mock liet, in 2011, de wereld een kijkje nemen in haar leven. Ze vertelde toen aan het blad MarieClaire over haar ervaringen als een jong transmeisje. "Ik was de eerste zoon van mijn ouders, de tweede van vijf kinderen, in Honolulu, Hawaii. In MarieClaire vertelde ik over conflicten die ik voelde toen ik nog heel jong was. Ik was vrouwelijk, ik was anders. Na een lange weg vol met obstakels en weinig informatie, heb ik mijn transitie doorgemaakt, zo ongeveer in de gangen van mijn middelbare school. Ik ben altijd heel erg open geweest over mijn transitie en genderidentiteit. Over wie ik was. Na de middelbare school was ik een vrouw. En ik had een beurs om verder te studeren." Janet studeerde aan de universiteit van Hawaii, en vertrok toen naar New York City om daar haar studie voort te zetten. In New York besloot ze niet te vertellen dat ze geboren was als man. Maar uiteindelijk deed ze dat toch.

"Ik heb mijn verhaal verteld omdat ik authentiek wil zijn. Ik wil een rolmodel kunnen zijn, een voorbeeld van een jonge, succesvolle transvrouw. Een voorbeeld wat ik niet had toen ik opgroeide. 

Klik hier & Lees het hele verhaal van Janet Mock in Zij aan Zij.