Rose, Ruby (1986)

Ruby Rose Langenheim oftewel Ruby Rose (20 maart 1986) is een Australisch model, acteur, presentator en vj. Ruby Rose werd bekend in de media door MTV Australia, waar ze presentator was, gevolgd door een modellenloopbaan, onder andere voor Maybelline. Ze presenteerde onder meer de programma's Australia's Next Top Model en The Project. Ze werd internationaal bekend door de rol van 'Stella' in de Netflix-serie Orange Is the New Black.

Foto: Shutterstock

 

Break Free

Op haar 12e kwam Ruby Rose uit de kast bij haar moeder, zonder dat ze zich dat zelf helemaal realiseerde. Zonder een label op te plakken, vertelde Ruby haar moeder dat haar eerste vriendje waarschijnlijk een meisje zou zijn. Ruby's coming out-verhaal is super schattig, maar het is ook belangrijk. Door erover te praten in haar interview met Sunday TODAY, laat Ruby andere tieners die worstelen met hun seksuele geaardheid weten dat ze niet alleen zijn. Zo vertelt Ruby open over haar genderfluïde identiteit. Eerder al gaf  Ruby haar fans een belangrijke boodschap mee over seksuele en genderidentiteit met haar video 'Break Free' uit 2014. Met deze video wil ze laten zien dat haar uiterlijk niet gaat over conventioneel 'mooi' zijn, maar over wie ze is.

Genderfluïde

Identificeren als genderfluïde betekent dat je niet in de binaire categorieën man of vrouw past, maar in plaats daarvan ergens tussenin valt of tussen de twee fluctueert. Het betekent dat Ruby zich op sommige dagen vrouwelijker kan voelen, en dat ze zich op andere dagen mannelijker kan voelen. Op andere dagen kan het zijn dat ze zich niet als een bepaald geslacht voelt.

Hoewel niemand geforceerd moet worden om zijn/haar identiteit aan iemand uit te leggen, wordt Ruby's openheid en eerlijkheid over haar identiteit erg gewaardeerd. Zo geeft ze andere LGBTQ mensen het gevoel dat ze niet alleen zijn en is daarmee een waar rolmodel.